El fum de tabac i els cigarrets electrònics alteren la immunitat enfront de les infeccions respiratòries
Cada any moren uns set milions de persones a causa de la mala qualitat de l'aire. La contaminació ambiental és un factor de risc per al desenvolupament de nombroses malalties respiratòries com l'asma, el càncer de pulmó i les infeccions respiratòries. Les partícules en suspensió desencadenen una resposta inflamatòria, cosa que dificulta al sistema immunològic la destrucció de patògens. No obstant això, pot provocar malalties més enllà del pulmó perquè les partícules contaminants poden distribuir-se per tot el cos.
A part dels motors dièsel, el fum de tabac també suposa una exposició a una alta concentració de partícules en suspensió. En general, les exposicions al fum de tabac eleven el risc de perllongar infeccions respiratòries com la grip, la legionel·losi o la tuberculosi. Fumar facilita la infecció tuberculosa, la progressió i la severitat de la malaltia. Una de les línies de recerca del grup d'Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi, liderat pel Dr. Domínguez, busca entendre per què existeix aquesta relació.
Per aquest motiu, el grup ha exposat macròfags humans a concentracions de fum de tabac i cigarret electrònic. Tot i que no van observar que aquests contaminants dificultessin el creixement de Mycobacterium tuberculosi, observen una menor habilitat per part dels macròfags per fagocitar el patogen. A la imatge es mostra com la quantitat de macròfags infectats és menor quan les cèl·lules s'exposen al fum o als cigarrets electrònics. Aquesta és la primera línia de defensa contra el bacil tuberculós, i evidencia com els contaminants del tabac afavoririen la progressió cap a la malaltia tuberculosa. A més, la producció de citoquines, proteïnes que produeixen unes cèl·lules i que afecten el comportament d'altres cèl·lules, està alterada tant per l'exposició al tabac com als cigarrets electrònics. Els nivells d'aquestes citoquines són crucials per al resultat final de la malaltia, i podrien reduir la quantitat de receptors involucrats en reconèixer els patògens. També hem observat com l'exposició al fum de tabac pot fer que alguns microorganismes, com ara Staphylococcus aureus pugui augmentar la seva virulència.
Entendre com la contaminació afecta la resposta immune enfront de les infeccions respiratòries permet millorar el maneig clínic dels pacients. Aquests resultats també proporcionen evidències per a la creació de polítiques de reducció de fum de tabac, dels cigarrets electrònics i de la contaminació.
Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol.
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Referències
1 Rodríguez-Fernández P, Prat-Aymerich C, Domínguez, J: Interaction between Environmental pollution and Respiratory Infections. Archivos de Bronconeumología 2019, 55(7):351-352.
2 Gómez AC, Rodríguez-Fernández P, Villar-Hernández R, Gibert I, Muriel-Moreno B, Lacoma A, Prat-Aymerich C, Domínguez J: Exploring the effects in phagocytosis and cytokines production of e-cigarette vapor on THP-1 macrophages infected by Mycobacterium tuberculosis. PLoS ONE 2020 15(2): e0228919.
3 Lacoma A, Edwards AM, Young BC, Domínguez J, Prat C, Laabei M. Cigarette smoke exposure redirects Staphylococcus aureus to a virulence profile associated with persistent infection. Scientific Reports. 2019, 9:10798