El fons Fontserè, recuperat gràcies al treball d'Elisenda Cristià, ex alumna del Postgrau en Gestió d'Arxius Fotogràfics

Presentació del Fons Fontseré a La Selva del Camp

L’arxivera i historiadora de La Selva del Camp (Tarragona) va centrar el seu treball de fi de Postgrau de Gestió d’Arxius Fotogràfics en el fons del fotògraf, fent possible la seva restauració i exposició en col·laboració amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

02/05/2023

“Un fons únic i de gran valor patrimonial.” - Carme Balliu, coordinadora de l’equip de restauració de fotografia del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Joaquim Guitert i Fontserè (Barcelona 1875 – La Selva del Camp 1957) va ser metge i historiador i va participar activament en els esdeveniments culturals, socials i polítics del seu temps. El seu fons comprèn imatges tan de la Barcelona de principis del segle XX com de La Selva del Camp, a més de fotografies de la vida quotidiana del moment, i, sobretot, de la recuperació del Monestir de Poblet. “Una de les sèries més importants és la de Poblet”, comenta l’arxivera Cristià, [Fontserè] “era un enamorat i un apassionat del monestir i junt amb Eduard Toda va participar en tot el procés de restauració, que està documentat en les seves imatges”. Fontseré va ser membre del Patronat de Poblet, entre d’altres càrrecs que va ostentar, i va participar en tertúlies literàries amb els màxims intel·lectuals del seu moment.

 

Una tasca de preservació i de digitalització per a la posteritat

Elisenda Cristià, ex alumna d’ Arxivística i Gestió de Documents de l’Escola FUAB Formació, ha centrat el seu treball en explicar qui era Guitert i Fontserè i la seva trajectòria personal i professional, així com les seves inquietuds en l’àmbit de la cultura i la història. L’objectiu ha estat organitzar, descriure i preservar aquest ric fons fotogràfic amb la intenció de donar-lo a conèixer, difondre’l, i posar en valor la figura del seu productor. "Aconseguir-ho", segons Cristià, "significarà deixar un testimoni per a futures generacions."

El fons compta amb més de 2.200 imatges d’elevat valor documental, i és valuós també per incloure tots els elements implicats en el procés fotogràfic, des de les càmeres originals, els negatius, els positius, i fins i tot publicacions on van aparèixer les imatges i les capses del material comercial utilitzat pel fotògraf.

Arran del treball, el castell medieval de Paborde, a La Selva del Camp, va albergar una exposició sobre l’obra i la figura del fotògraf fins el passat 11 d’abril. Un cop clausurada, el material gràfic del fons ha estat integrat en l’arxiu de l’Ajuntament de La Selva del Camp: el procés de restauració s’ha utilitzat també per digitalitzar les imatges catalogades.

Accés al document complet del Treball de Fi de Postgrau d'Elisenda Cristià, "El Fons Joaquim Guitert Fontserè. Proposta d’organització i tractament dels documents fotogràfics".