El Consell Social de la UAB

El Consell Social distingeix cinc trajectòries socials i científiques destacades

Nit del Consell Social 2022

L'expresident de Metges Sense Fronteres Espanya, David Noguera; la directora general de Penguin Random House Grup Editorial, Núria Cabutí; la periodista i diplomàtica Cristina Gallach, i els investigadors Salvador Ventura i Irene Miguel-Aliaga han estat guardonats en la Nit del Consell Social de la UAB, un esdeveniment anual que va tenir lloc ahir a la tarda a la Facultat de Ciències de la Comunicació, al campus de Bellaterra.

28/10/2022

El rector de la UAB, Javier Lafuente, va subratllar la funció del Consell Social i el significat dels guardons: "és important que les necessitats socials ens arribin a la universitat i que el que fem a la universitat arribi també a la societat". En el mateix sentit, el president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, va reivindicar que "a la universitat es fa molta recerca que és molt útil per a la societat", tot afegint que la UAB "està, en aquests moments, com mai als rànquings internacionals i això és perquè s'ha fet molt bona feina".

Masfurroll, que completarà properament el seu mandat al capdavant del Consell Social, va agrair el treball conjunt amb els representants de la UAB i va manifestar: "he après molt durant aquests vuit anys, que m'han passat volant". I va explicar que, durant aquest període, "hem treballat molt per aconseguir integrar el Consell Social a la Universitat" amb l'objectiu de demostrar que és "un òrgan que aporta valor a la casa".

Les persones premiades van participar en un debat entre ells i amb el públic que va seguir l'acte en directe pel canal de YouTube de la UAB i per les xarxes socials. Ventura va coincidir amb Lafuente i Masfurroll a l'hora de destacar l'impacte de la recerca en la societat: "els pacients esperen que la universitat treballi per a ells; ens hem d'atrevir a contactar amb la societat". Cabutí, per la seva banda, va posar èmfasi en la importància d'una bona formació universitària: "si tenim una bona universitat, tenim gent ben preparada que nodreix el món de l'empresa", i va afegir que "la universitat té també la funció d'implementar la inclusió social". Noguera i Gallach, per la seva banda, van lloar també el paper de la institució universitària. Segons l'expresident de Metges Sense Fronteres, "no som conscients del privilegi de tenir la UAB i tot l'ecosistema universitari", i Gallach va descriure la universitat com "un gran exemple de murs que es trenquen".

Aquesta ha estat la quarta edició de la Nit del Consell Social de la UAB, en què cada any es lliuren premis en reconeixement a la tasca de persones "que han fomentat aquesta relació entre la universitat i el seu entorn cultural, professional, econòmic, social i territorial". Es va desenvolupar sota el lema «Juntes, més lluny» i va ser conduïda per una estudiant del grau en Comunicació Audiovisual de la UAB, Laia Balaguer. L'acte va incloure una actuació musical d'Anna Farrés, soprano, i Laura Miras, pianista, que van interpretaran les àries Casta diva, de Vincenzo Bellini, i Quando me'n vo, de Giacomo Puccini.

Cinc guardons

El Premi Universitat-Societat ha estat concedit a David Noguera, expresident de Metges Sense Fronteres Espanya, "per la seva llarga trajectòria en l'àmbit humanitari", que l'ha dut a intervenir en emergències, conflictes armats, desastres naturals, crisis nutricionals o epidèmies arreu del món. Del 2016 al 2021 va presidir la divisió espanyola de Metges Sense Fronteres, entitat que té per finalitat preservar la vida i alleugerir el patiment d'altres éssers humans.  

El Premi Universitat-Empresa ha estat per a Núria Cabutí, directora general de Penguin Random House Grup Editorial, per la seva "sòlida trajectòria en el sector editorial, que ha permès conduir Penguin Random House Grupo Editorial al lideratge en el mercat de llengua hispana i a formar part de les cinc grans empreses del mercat editorial a nivell mundial". El Consell Social ha reconegut també "el seu perfil defensor de la igualtat de gènere a l'empresa".

El Premi Alumni UAB, destinat a persones titulades a l'Autònoma, ha distingit Cristina Gallach, periodista i diplomàtica llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB que ha ocupat, entre altres responsabilitats en institucions internacionals, la secretaria general adjunta de Nacions Unides. El guardó vol reconèixer "la seva dilatada experiència en els mitjans de comunicació i les institucions públiques" i el seu paper com a "referent mundial en la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030". Gallach va ser investida com a doctora honoris causa per la UAB el mes de maig passat.

El Premi Transferència UAB ha estat atorgat a Salvador Ventura, investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB, "per la seva trajectòria en el camp de la bioquímica i la biologia molecular i, concretament, en l'estudi multidisciplinari del plegament de proteïnes i de com la pèrdua de la seva funcionalitat i el procés d'agregació conseqüent estan en l'origen de nombroses patologies, incloses diverses de caràcter degeneratiu, com el Parkinson".

I el Consell Social ha decidit atorgar una menció especial a Irene Miguel-Aliaga, catedràtica de genètica i fisiologia de l'Imperial College de Londres, formada també a la UAB, per la seva trajectòria internacional en el camp de la biologia molecular i la genètica, tant per la seva faceta investigadora com per la docent. Entre altres mèrits i reconeixements, enguany ha estat escollida membre de la Royal Society de Londres, la institució científica més prestigiosa del món. Carola García de Vinuesa i ella han esdevingut les primeres investigadores espanyoles a accedir-hi.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius