El Consell Social de la UAB premia Jordi Évole, Sara Berbel, Luca de Meo i Montserrat Llagostera
15/11/2019
L’acte, que va tenir lloc el vespre del 14 de novembre passat, al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona, conduït per la periodista Elisabet Carnicé, es va iniciar amb la benvinguda de Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, qui va defensar les peculiaritats de la UAB: “una universitat diferent, oberta, que no posa barreres. És una universitat molt mestissa”. El propi Masfurroll i la rectora de la UAB, Margarita Arboix, van ser els encarregats de lliurar els premis.
El primer guardó lliurat va ser el Premi Universitat-Societat al periodista Jordi Évole (Comunicació Audiovisual, UAB, 1996), presentador, guionista i director de Producciones del Barrio, per la seva contrastada trajectòria professional d’impacte i de referència, per la seva aposta per la llibertat d’expressió i informació i pel seu periodisme compromès amb la societat. Évole, que poca estona després rebia un nou premi Ondas per la seva feina al programa de La Sexta “Salvados”, va afirmar que un periodista no pot ser objectiu però va defensar que ha de ser, sobretot, honest: “has d’explicar el que passa des de la teva idea del món, formada per una motxilla plena de família, barri, amics o lectures” i va voler tenir un sentit record del seu pas per la UAB en els que, pensava, eren els anys més feliços de la seva vida: “allà vaig conèixer grans professors, alguns dels millors amics i, fins i tot, la mare del meu fill”. Finalment, sobre l’estat actual de la universitat, Évole va reclamar-ne més inversió “per a una universitat publica que ha de permetre la igualtat d’oportunitats”.
A continuació es va lliurar el Premi Alumni UAB a Sara Berbel, actual gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona i exalumna de la Facultat de Filosofia i Lletres (on es va llicenciar en Psicologia, el 1986), per la seva àmplia i contrastada trajectòria en l’àmbit de l’equitat del gènere, com a professora i recercadora en moviments socials i estratègies per al canvi social, especialment en els grups de dones com a agents actius, i per l’exercici de càrrecs directius en entitats tant públiques com privades, com a assessora i impulsora d’aquests valors, així com pel seu treball en el camp de la inserció laboral. Berbel va criticar l’edadisme que desaprofita el talent de les persones grans: “a partir dels 45, abans si ets dona i abans encara en segons quines professions, es discrimina la gent per l’edat”. Sobre el futur i les tecnologies, va afirmar que aquestes, per se, són neutres, però que el futur dependrà del model de societat que es triï: “hem de lluitar per una nova societat on tothom ha de poder desplegar el seu talent professional i on la tecnologia hi serà present".
El Premi Universitat-Empresa va ser per a Luca de Meo, president de SEAT, pel seu lideratge i la seva tasca al capdavant de la companyia que dirigeix, amb una clara generació de valor en termes econòmics, tecnològics, d’innovació, de talent, de territori i de sostenibilitat, per la seva empenta en el món globalitzat 4.0, i per la seva aposta per un futur orientat a la innovació i el talent. Luca de Meo va advertir de que si és vol formar part dels països més desenvolupats, cal una aposta ferma per la innovació i un fort augment del finançament en investigació: "cal dedicar un mínim del 2% del PIB, mentre països com Suècia i Finlàndia superen el 3%, altres com Itàlia i Espanya fins i tot baixen del 1,3 i 1,2, respectivament”. I sobre l’impacte mediambiental del sector de l’automoció va afirmar que “l’objectiu, encara que difícil, és assolir l’impacte zero en 20-30 anys”.
Finalment, el Premi Transferència UAB va ser per a Montserrat Llagostera, catedràtica de Microbiologia Molecular de la UAB, per la seva llarga trajectòria de transferència tant tecnològica com social en el camp de la biologia molecular, orientada a l’aplicació de la ciència en la persona i la vida, pel desenvolupament de dues patents, llicenciades amb empreses nacionals i internacionals, per la seva participació en el projecte europeu PhagoVet en el marc del programa Horizon 2020 i pel seu impuls i lideratge del projecte Small World Initiative@UAB per transferir el valor de la ciència i animar a estudiants de secundària i de batxillerat a conèixer i cursar carreres científiques. Llagostera va criticar el temps que triga en arribar a la població els avenços científics: “la UE és un monstre a nivell legal on les normatives i regulacions van molt per darrera de les innovacions”. I parlant de la manca de finançament, va lamentar el poc interès mostrat per la classe política: “hem vist que a les campanyes no s’ha parlat de recerca ni d’universitats, però tampoc de formació, d’educació, etc”.
Posteriorment hi va haver un interessant debat entre els premiats sobre la relació de la universitat amb la societat, la innovació, la inversió o la formació al llarg de tota la vida. Finalment, la rectora de la UAB va cloure l’acte felicitant les persones premiades: “exemples de generació de coneixement i de compromís social, elements bàsics de l’adn de la UAB”.
Al llarg dels últims 15 anys, el Consell Social de la UAB ha premiat persones de trajectòries i àmbits diversos com Juan Marsé, Jordi Solé Tura, Anna Veiga, Carlos Jiménez Villarejo, Paco Candel, Anna Lizarán, Andreu Mas-Colell, Josep M. Bricall, Iñaki Gabilondo, Maria Reig, Maria Jesús Izquierdo, Josep Oliu, Johan Cruyff, Joan Soto, Josep Cuní, Bonaventura Clotet, les dones d’El Celler de Can Roca, Clara Simón o Miguel Chillón.
Més informació: Consell Social de la UAB