Doctorats a la Facultat
La Facultat té dos doctorats: en Sociologia i en Politics, Policies and International Relations
04/03/2021
A la UAB existeixen actualment 68 programes de doctorat, i 2 d’ells es troben vinculats a la nostra facultat: el doctorat en Sociologia i el doctorat en Politics, Policies and International Relations.
DOCTORAT EN SOCIOLOGIA: ENTREVISTA A ENRICO MORA, COORDINADOR DEL DOCTORAT
Pots explicar breument el programa de Doctorat que coordines i les seves fortaleses?
El Programa de Doctorat en Sociologia es realitza en el marc del Departament de Sociologia de la UAB, que ocupa la posició 1 en el U-ránking Universidades Españolas (al 2020), ocupa la posició 1 entre les universitats de l’Estat Espanyol al QS Worls University Rankings by Subject 2020 i disposa del segell Acreditació en progrés vers l’Excel·lència (el màxim nivell), per part de la AQU atorgat al grau de Sociologia. En paral·lel, el Departament de Sociologia va obtenir, en el mateix any (actualment vigent), una altra distinció d’excel·lència relacionada amb la recerca i la seva articulació amb els processos formatius: el segell de qualitat Acreditació Excel·lent Interacció entre recerca i docència que avalua i atorga també l’AQU. Aquest indicadors de qualitat permeten dibuixar el context d’excel·lència acadèmica en el que es du a terme el programa de doctorat en Sociologia, que també va ser distingit, en el moment en que era vigent, amb la Menció d’Excel·lència atorgat per l’ANECA, ja al 2010. Es tracta d’un programa consolidat de llarga trajectòria que es va iniciar al 1986-1987. Els reconeguts resultats del programa de doctorat són fruit de l’esforç col·lectiu del professorat del programa de doctorat, que en la seva majoria forma part del departament de Sociologia. Un programa pioner que van iniciar figures tan destacades de la sociologia com ara el Dr. Fausto Miguélez, Dra. Marina Subirats, Dr. Joan Estruch, Dra. Teresa Torns, Dr. Lluís Flaquer, Dra. Carlota Solé, Dr. Jordi Planes, Dra. María Jesús Izquierdo, Dr. Carlos Lozares, Dra. Ángeles Lizón, Dra. Judith Astelarra, etc. que han deixat una gran impremta en les actuals generacions que formem part del claustre del programa de doctorat. Un professorat que disposa d’una alta i acreditada qualitat en les activitats de recerca d’alt nivell, que es pot constatar tant en les seves publicacions, recerques com en els premis rebuts i la seva participació en múltiples centres i consells assessors d’expertesa tant a nivell local com internacional. Així mateix, el suport tècnic i administratiu del programa, és una altra peça clau fonamental en el funcionament del programa i l’assoliment de les fites que ens hem proposat.
L’objectiu principal del programa de doctorat en Sociologia és formar professionals en el camp de la recerca avançada en sociologia, especialment en el disseny i execució d’un procés de recerca original i de rellevància sociològica, proporcionar coneixements avançat en aspectes teòrics, metodològics i pràctics, assolir uns resultats rellevants tant a nivell local com internacionals, i fomentar la seva transferència a la societat.
Quines són les principals aportacions a la recerca de la Facultat al programa de Doctorat?
El programa de doctorat compta amb un ampli ventall de línies de recerca que cobreixen els àmbits d’estudi més essencials de la disciplina: educació, treball, família, gènere, migració, religió, subjectivitat, corporalitat, polítiques socials, teoria sociològica i metodologia. En cada línia de recerca es duen a terme projectes de recerca competitius i convenis, nombroses publicacions científiques i de divulgació així com una intensa activitat de transferència de coneixements del món acadèmic a la societat. Aquesta intensa activitat de recerca està organitzada actualment en 7 grups de recerca que tenen la seu a la Facultat: GEPS (Globalització, Educació i Polítiques Socials), GRET (Grup de Recerca en Educació i Treball), GSADI (Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional), QUIT (Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball), GEDIME (Grup d'Estudis d'Immigració i Minories Ètniques), ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió), i Lis (Estudis socials i de gènere sobre la corporalitat, la subjectivitat i el patiment evitable).
Quina vinculació tens actualment amb la Facultat?
En tant que coordinador del Programa de Doctorat en Sociologia, soc Professor Agregat del Departament de Sociologia, imparteixo docència al Grau de Sociologia, als dobles graus de Sociologia i CC.PP, Sociologia i Estadística, i professor del Màster en Política Social, treball i Benestar de la Facultat. Actualment soc també coordinador per la UAB del Programa de Doctorat Interuniversitari Doctorat en Estudis de Gènere: Cultures, societats i polítiques.
Quines son les característiques de la recerca (tesis) que es fan en el programa? Què creus que aporta a un estudiant fer el doctorat? Quin tipus d'estudiants s'apunten a fer una tesi?
Les tesis doctorals que s’han defensat o en elaboració, són recerques que es desenvolupen en el marc dels diversos grups de recerca que acullen i orienten a les persones que estan en formació doctoral. Això permet que desenvolupin la seva recerca en un marc on s’estan desenvolupen recerques punteres, la qual cosa permet oferir un espai de formació de primer nivell. En aquest marc les tesis investiguen sobre temàtiques afins als grups de recerca en que es desenvolupen i que remeten als àmbits de recerca indicats. Les persones que s’han doctorat o que estan actualment inscrites al nostre programa de doctorat, estan especialment interessades en la recerca avançada, per tal de poder-s’hi dedicar professionalment tan en l’àmbit acadèmic i científic, com en el camp de la consultoria d’alt nivell així com en l’assessorament i gestió de projectes i polítiques públiques d’alta responsabilitat. En una proporció molt elevada els nostres doctorands i doctorandes provenen d’altres indrets del món, sovint amb beques, la qual cosa garanteix una dedicació intensa, rigorosa i eficient en assolir el doctorat
Quin consell donaries a una persona que s'estigués rumiant fer un doctorat a la Facultat?
Tenir curiositat, rigor, disciplina i passió per la recerca científica. Parlar amb directores i directors de tesis i doctorands i doctorandes amb temàtiques afins al seus interessos per conèixer la seva experiència, i evidentment, visitar la web del programa de doctorat https://www.uab.cat/web/postgrau/doctorats/tots-els-doctorats/informacio-general/sociologia-1345467765418.html?param2=1345671682357 I contactar amb el coordinador/a del programa per conèixer els detalls del programa, l’exigència i dedicació que implica, i, sobre tot, tenir moltes ganes de fer una recerca original i innovadora.
DOCTORAT EN POLITICS, POLICIES AND INTERNATIONAL RELATIONS
Aquest doctorat és el resultat de la fusió el 2014 de tres programes de doctorat ja consolidats: en Ciència Política, en Polítiques Públiques i Transformació Social, i en Relacions Internacionals i Integració Europea. Aquests tres programes, tots ells amb una trajectòria prèvia d'alta qualitat i amb avaluacions excel·lents per part de Ministeri d'Educació i Ciència, van decidir unir-se per crear un programa que incorporés més línies d'investigació i investigadores amb el potencial d'ocupar una posició de lideratge dins dels doctorats en ciències socials a Espanya.
L'objectiu del programa d'estudis de doctorat Politics, Policies and International Relations és formar els doctorands perquè assoleixin alts nivells de coneixement i capacitat d'anàlisi rellevants per a una carrera acadèmica o professional a nivell internacional. En finalitzar el doctorat, els estudiants han consolidat un ampli ventall d'habilitats transferibles rellevants per a carreres d'investigació i docència en institucions acadèmiques, centres de recerca i altres sectors intensius en coneixement, tant públics com privats, com empreses de consultoria i organitzacions internacionals. A més dels coneixements especialitzats en un camp concret, els estudiants de doctorat adquireixen experiència i competència en el disseny de projectes d'investigació, la resolució de problemes metodològics i les habilitats de comunicació i divulgació. La perspectiva del programa de doctorat és molt internacional. Això es reflecteix en el perfil dels/de les doctorands/es i en la seva mobilitat durant les seves activitats de formació i investigació.
Des de la seva creació el curs 2014-2015, una seixantena d’estudiants s’han matriculat al programa, dels quals pràcticament la meitat són estrangers, i una quarta part ho ha pogut cursar amb beca.
Aquestes doctorands han escollit alguna de les línies d'investigació del programa, que són:
1. Anàlisi, gestió i avaluació de polítiques públiques.
PDI supervisor: Xavier Ballart Hernández, Raquel Gallego Calderón;
Temes: Anàlisi de polítiques públiques; Avaluació de polítiques públiques; Polítiques públiques i gestió pública; Innovació en el sector públic i Descentralització i governs subnacionals
2. Polítiques socials i urbanes
PDI supervisor: Ismael Blanco, Margarita León, Joan Subirats, Ricard Gomà, Raquel Gallego i Mayo Fuster
Temes: Xarxes de governança urbana; Polítiques urbanes; Política social comparada; Polítiques de reforma del benestar; Innovació democràtica; Internet i política 2.0; Territorialitat, identitats col·lectives i societat
3. Democràcia, elits, partits polítics i ciutadania
PDI supervisor : Eva Anduiza Perea, Joan Botella Corral, Eva Ostergaard-Nielsen, Guillem Rico
Temes: Estabilitat i canvi en les actituds polítiques; Comportament polític; protestes; mitjans digitals; Partits polítics, elits partidistes i governamentals; Comunicació política; Identitat nacional; Migració i política transnacional
4. Governança i integració europea
PDI supervisor: Ana Mar Fernández Pasarín, Núria Font Borràs
Temes: Sistema institucional de la UE i presa de decisions; Política de la UE i relacions interinstitucionals; Europeïtzació de la política, governança multinivell; Economia política internacional i integració econòmica
5. Relacions internacionals
PDI supervisor: Esther Barbé Izuel, Oriol Costa Fernández, Laura Feliu Martínez, Rafael Grasa Hernández, Ferran Izquierdo Brichs, Elisabet Johansson-Nogués (IBEI), Robert Kissack (IBEI)
Temes: La UE i la política exterior espanyola; Multilateralisme i institucions internacionals; Anàlisi, resolució i transformació de conflictes i construcció de la pau; Relacions Internacionals; Seguretat internacional, desenvolupament, drets humans, medi ambient; MENA i relacions euromediterrànies