De la Facultat al món
Hem entrevistat a dues estudiants que han anat a la Universitat de Maastricht, als Països Baixos. La Tejitu Tort i la Maria Raduà han tornat molt contentes de la seva experiència d’intercanvi.
04/04/2024
Què et va motivar a sol·licitar una estada d'intercanvi?
M: Vaig sol·licitar una estada d'intercanvi perquè volia tenir l'oportunitat de submergir-me en un nou entorn cultural i ampliar les meves perspectives. Una experiència així t’ajuda a desenvolupar habilitats com l'adaptabilitat i la independència. A més, tenia ganes de conèixer gent nova i viure en un país diferent.
T: Afegint al que ha dit ella, una estada d’intercanvi ajuda a veure perspectives diferents, i formes d’aprendre/ensenyar diferents.
Ens podries descriure com és el centre on vas realitzar l'intercanvi?
M: El centre on vam realitzar l’intercanvi és la Universitat de Maastricht. La Universitat de Maastricht utilitza un mètode d’aprenentatge anomenat Problem-Based Learning (PBL). Aquest mètode consisteix en què els estudiants participen en debats en grups reduïts per resoldre problemes del món real. Aquest enfocament posa l'accent en l'aprenentatge autodirigit, el treball en equip i la integració de la teoria en escenaris pràctics. Concretament estàvem a la facultat de Ciències Socials i Arts (Fasos). És una facultat molt maca, antiga, on pots realitzar diverses activitats, des de relaxar-te a algunes de les “càpsules meditatives” fins jugar a ping-pong.
Quins són els principals aspectes positius que has trobat durant la teva experiència?
M: Quant als aspectes positius destacaria el fet d’haver fet amistat amb gent d’arreu del món. He tingut l’oportunitat de conèixer diferents cultures i intercanviar perspectives. Ho considero una experiència molt enriquidora. També haig de destacar que Maastricht és una ciutat situada al centre d’Europa i ben comunicada, fet que m’ha permès viatjar als països del voltant.
T: Altres aspectes positius és la comunicació a la ciutat; és molt convenient moure’s amb bicicleta. A més, és molt acollidora per al públic juvenil.
I els més negatius?
M: Quant als aspectes negatius destacaria el tema de l’allotjament. Als Països Baixos hi ha molta problemàtica per trobar allotjament, a més els preus són molt elevats pel que acaben donant.
Com valores la formació rebuda a la Facultat respecte a les exigències a la institució de l'intercanvi?
M: Bé. En moltes ocasions els coneixements adquirits a la UAB m’han servit per poder seguir les classes a Maastricht. No obstant, s’ha de dir que el mètode d’aprenentatge allà requereix que els alumnes participin constantment i realitzin molt treball en equip. És un mètode al qual jo no hi estava acostumada.
T: Com ha comentat la Maria els coneixements adquirits a la UAB en certa manera ens han ajudat, però també n’hem après de nous. En general la valoro bé. Tot i que a la universitat d’estada he après molt d’una manera més activa, i no tant amb classes magistrals, que també n’hi ha. La formació s'enfoca més a la recerca a la universitat de destí.
A títol personal, ens pots explicar alguna anècdota o vivència que t'hagi impactat i que creus representativa d'aquesta experiència?
M: Al principi de la meva estada em va impactar veure tots els carrers de la ciutat plens de bicicletes. Fins i tot, a vegades, no es podia caminar per la vorera degut a la quantitat de bicis aparcades. Ja sabia que als Països Baixos és molt típic anar en bici, però el que no sabia era que la gent agafa la bici tot i que plogui i nevi. Aquest fet ha estat representatiu de la meva experiència ja que vaig decidir endinsar-me a la cultura neerlandesa i llogar una bicicleta. No la vaig poder deixar en tota l’estada. Em movia a tot arreu en bici.
T: Això de les bicicletes també va ser impactant per a mi. Per afegir algun altre aspecte, diré que em va impactar els horaris. Ja sabia que serien diferents dels de casa, però no m’hagués imaginat que tot tanqués tan aviat. Per exemple, a les 17 h de la tarda els comerços estan tancats.
Què aconsellaries a alumnes que s'estiguin rumiant si realitzar o no una estada d'intercanvi?
M: Proveu-ho, no us quedeu amb les ganes. És una experiència molt enriquidora i s’ha d’aprofitar. No només aprens a adaptar-te i independitzar-te, sinó que a més tens l’oportunitat de conèixer gent, llocs, llengües i cultures noves.
T: Jo els recomanaria que si tenen l’oportunitat que no s’ho pensin dos cops i ho intentin. Sempre poden tornar si no ho veuen clar (no crec que vulguin). És més, els diria que apliquin per més temps del que tenen pensat perquè quan vas un semestre i després vols allargar-ho és més complicat, però no impossible.
Francesc Serra, Coordinador d’Intercanvis