David Jiménez reflexiona amb els alumnes de la UAB sobre "La batalla per la veritat"

imatge david jimenez
David Jiménez durant la conferència a l'Aula Magna.

El periodista, corresponsal, reporter de guerra, escriptor, columnista al The New York Times i per si no fos prou, exdirector del periòdic El Mundo David Jiménez, va oferir una conferència el passat 14 d’octubre a la Universitat Autònoma de Barcelona. L'acte va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació. 

16/10/2024

“Primero de todo, gracias por escoger una profesión que en los próximos años será de vital importancia para proteger la democracia, los derechos individuales, la igualdad; y para crear una sociedad más justa”. Amb aquestes paraules, Jiménez va donar la benvinguda als futurs periodistes presents a la sala, agraint-los el fet d’haver escollit una carrera tan crucial per a la societat.

El periodista i escriptor, que venia amb ganes de parlar, va aprofitar la intervenció per desmuntar el mite que el periodisme "no té sortides", afirmant que la professió necessita gent jove amb ganes i, sobretot, amb determinació per lluitar en aquesta batalla per la veritat.

Entre reflexions i experiències personals sobre l’ètica i la transparència en el periodisme, Jiménez va parlar del seu llibre El director, una obra que denuncia la corrupció i les pressions polítiques dins dels mitjans de comunicació. A través d’aquesta peça, David Jiménez exposa la realitat que va viure com a director del diari El Mundo, destacant que les pressions que va rebre en aquest càrrec van ser encara més intenses que les que havia experimentat com a corresponsal en zones de conflicte. Així doncs, una de les motivacions principals per mostrar la cara oculta de la moneda va ser el fet d’escriure el llibre que a ell mateix li hauria agradat llegir abans de llançar-se a la professió, per poder conèixer les encreuades morals a les quals s'enfrontaria.

La sessió no només va obrir un debat sobre com fer bon periodisme, sinó també sobre les dificultats del camí. "Cuando haces periodismo, las tentaciones para no hacer lo correcto son constantes", va advertir, tot remarcant la complexitat d’una feina que no sempre agrada a tothom, especialment quan s’està compromès amb la veritat. A través d’anècdotes personals, com la seva experiència a Cambodja desvelant xarxes de prostitució infantil o els dos cops que va desafiar a les institucions, colant-se com a periodista a un país tan hermèticament silenciat com és Corea del Nord, Jiménez va exemplificar la importància del periodisme ètic per generar canvis reals. “Un solo periodista no puede cambiar el mundo, pero si todos aportamos nuestro pequeño grano de arena se pueden conseguir grandes cosas”.

Amb un missatge clar de resistència, David Jiménez va animar els alumnes a no perdre la motivació, tot i les dificultats que la professió pugui comportar. Per a ell, la clau està en seguir endavant, mantenint sempre la mirada posada en el propòsit de fer un món millor, malgrat que això comporti riscos o fins i tot enemics.