Càncer de mama: revisió dels factors de risc, tractament i recerca
En tots els registres de tumors espanyols el càncer de mama és el tumor més freqüent en dones. Al nostre país, aquesta malaltia va ser responsable de gairebé 6.000 morts l'any 2006, que corresponen al 16% del total de morts per càncer en dones. L'objectiu d'aquesta investigació va ser desenvolupar tres estudis en les àrees de la prevenció, el tractament i la investigació del càncer de mama.
El primer estudi es va centrar en conèixer la freqüència i les característiques del consum de tractament hormonal substitutiu (THS), un factor de risc reconegut per al desenvolupament de càncer de mama, en dones que participaven en un programa de cribratge d'aquesta patologia a Barcelona. Durant el període de l'estudi (2001-2005) van participar en aquest programa 21.835 dones (totes elles van ser enquestades). D'aquestes, el 5,2% va declarar estar prenent THS i el grup en què aquest tractament es va administrar amb més freqüència va ser en el de 55 a 59 anys. Els tipus de THS més freqüents van ser la tibolona (39,5%) i la combinació d'estrògens i progestàgens (30,4%). A més, el nivell educatiu alt es va relacionar amb un major consum de THS.
El segon estudi va revisar els tractaments administrats a les dones diagnosticades per primera vegada de càncer de mama en un hospital de tercer nivell de Barcelona. Es van identificar 260 dones de les que pràcticament totes van ser intervingudes quirúrgicament (90,4%), tres quartes parts van rebre radioteràpia (75,4%) i hormonoteràpia (76,5%) i el 53,1% va rebre quimioteràpia (QT). El cost mitjà de la primera línia de QT per pacient va ser de 4.388 ¤ i el més alt es va observar per les dones amb QT per a la malaltia disseminada (7.000 ¤). A més, es van aplicar les recomanacions de la guia de pràctica clínica vigent a l'hospital en el moment de l'estudi en el 92,7% de les dones i la supervivència global als cinc anys del diagnòstic va ser del 85,8%.
Finalment, el tercer estudi va identificar i descriure els assaigs clínics (fonamentals per identificar tractaments prometedors, la concessió de llicències de medicaments i la determinació de les estratègies terapèutiques més eficaces) realitzats en dones amb càncer de mama a Espanya. En el període de l'estudi (entre 1999 i 2003) es van identificar 68 assaigs clínics. La indústria farmacèutica va ser el promotor en dos terços dels assaigs (58,8%), en 4 d'ells conjuntament amb un grup cooperatiu de recerca. La mesura principal de resultat analitzada amb més freqüència va ser la taxa de resposta (29,4%) i es va trobar que un nombre important dels protocols dels assaigs no descrivien aspectes importants del disseny com la generació de la seqüència d'aleatorització (68, 7%). Aquest estudi és una fase inicial d'un projecte de major envergadura centrat en tots els tumors malignes i no només en el càncer de mama, que té entre els seus objectius analitzar el biaix de publicació i l'informe selectiu de resultats mitjançant un seguiment de les publicacions derivades dels assaigs identificats amb posterioritat a l'any 2003.
Nombre de sol.licituds d'autorització dels assaigs clínics en càncer de mama registrades per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris en el període 1999-2003 a Espanya, per anys.
El primer estudi suposa una contribució per conèixer amb més detall l'exposició al nostre país a un determinat factor de risc per al càncer de mama com és el tractament hormonal substitutiu, mentre que les dades proporcionades pel segon estudi completen la informació sobre l'assistència clínica a les pacients amb càncer de mama. Finalment, tot i que els assaigs clínics són una eina fonamental per determinar les teràpies òptimes que posteriorment són incloses en les pautes nacionals de tractament, abans de la realització del tercer estudi no s'havien analitzat amb prou detall el nombre d'assaigs realitzats a Espanya en el camp de l'oncologia ni les seves característiques. Per tot això, aquesta tesi ajuda a completar diverses àrees on existeixen bretxes de coneixement per al bon control del càncer de mama al nostre país.
Referències
“Factores de riesgo, tratamiento e investigación en cáncer de mama”. Tesis doctoral de Isabel Martínez Pino, defendida el 1 de Julio de 2011. Director: Xavier Bonfill i Cosp.