Biòpsia líquida per a la identificació de tumors cerebrals de forma menys invasiva i més efectiva
Al novembre de 2015, l’equip del doctor Joan Seoane de l’Institut Oncològic de la Vall d’Hebron (VHIO) va publicar un estudi a Nature Communications en el qual es proposa que el líquid cefaloraquidi podria ser utilitzat com a biòpsia líquida per al diagnòstic, pronòstic, gestió terapèutica i seguiment del càncer cerebral.
Cada tumor és diferent i canvia amb el temps. La caracterització molecular dels tumors dels pacients i l’estudi de la seva evolució amb el temps són decisius pel correcte tractament del càncer. Actualment, l’anàlisi dels tumors cerebrals consisteix en l’estudi d’una biòpsia o mostra quirúrgica. Aquesta aproximació suposa un risc pel pacient i en alguns casos no facilita necessàriament l’accés a una part representativa del tumor. Una tècnica nova, la biòpsia líquida, ha estat recentment desenvolupada amb èxit ja que permet detectar les mutacions específiques del tumor mitjançant l’anàlisi de DNA cel·lular lliure circulant.
La monitorització de la biòpsia líquida en càncer no sols està facilitant una selecció més precisa del tractament individual de cada pacient, sinó que ajuda a preveure quins podrien ser els tractaments més adequats en un futur. Comparada amb la biòpsia tradicional de teixit, és una tècnica molt menys invasiva i representa un important pas endavant per la millor detecció de mutacions, seguiment de l’evolució de la malaltia, i també en la predicció de la resposta al tractament.
La biòpsia líquida en plasma ja ha demostrat la seva utilitat en diversos tipus de tumors, però no en tumors cerebrals. L’equip de Joan Seoane ha descobert que el fluid cefaloraquidi és altament ric en DNA circulant del tumor i permet la identificació dels tumors cerebrals. El fluid cefaloraquidi circula a través del parènquima cerebral i la medul·la espinal i se’n pot obtenir una mostra mitjançant una punció lumbar (similar a una punció epidural). La biòpsia líquida de líquid cefaloraquidi obre una nova línia pionera en la investigació de marcadors que permeten monitoritzar l’evolució de la malaltia i ajudar a millorar el tractament del càncer.
Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular - UAB
Referències
De Mattos-Arruda, Leticia; Mayor, Regina; K. Y. Ng, Charlotte; Weigelt, Britta; Martínez-Ricarte, Francisco; Torrejon, Davis; Oliveira, Mafalda; Arias, Alexandra; Raventos, Carolina; Tang, Jiabin; Guerini-Rocco, Elena; Martínez-Sáez, Elena; Lois, Sergio; Marín, Oscar; de la Cruz, Xavier; Piscuoglio, Salvatore; Towers, Russel; Vivancos, Ana; Peg, Vicente; Ramon y Cajal, Santiago; Carles, Joan; Rodon, Jordi; González-Cao, María; Tabernero, Josep; Felip, Enriqueta; Sahuquillo, Joan; Berger, Michael F.; Cortes, Javier; Reis-Filho, Jorge S.; Seoane, Joan. Cerebrospinal fluid-derived circulating tumour DNA better represents the genomic alterations of brain tumours than plasma. Nature Communications. 2015, vol. 6, art. 8839. doi: 10.1038/ncomms9839.