'Biodiversitat Virtual' per estudiar plantes amenaçades, rares o protegides

Realitat Virtual per a conèixer les plantes amanaçades i protegides

El dia 13 de març, a les 13 h, la sala de revistes de Lletres o Digital Lab de la UAB acull un acte en què es podran observar tres espècies de plantes protegides i amenaçades del Parc Natural de Cap de Creus a través d’unes ulleres de realitat virtual. L’acte suposa la presentació d’un projecte pilot d’innovació docent que ha dirigit la investigadora de la UAB Sandra Saura.

13/03/2024

Les tres espècies de plantes protegides i amenaçades que es podran veure a través de les ulleres de realitat virtual seran: la planta herbàcia Sèseli del cap de Creus (Seseli farrenyi), endèmica del parc natural de Cap de Creus, l’arbust Olivella (Cneorum tricoccon) endèmic de la conca mediterrània, i la liana Campanera siciliana (Convolvulus siculus) en situació vulnerable a Catalunya.  

El projecte ‘Biodiversitat virtual’ ha estat dirigit per Sandra Saura Mas, professora d’ecologia de la Facultat de Biociències i investigadora de la UAB i del CREAF, i  finançat per la coordinació de Formació i Innovació Docent de l'Institut de Ciències de l'Educació i la Unitat de Formació de la UAB. Saura ha aconseguit crear tres models 3D de plantes endèmiques i amenaçades de la conca mediterrània, amb la finalitat de què estiguin a lliure disposició de l’alumnat per a treballar-hi durant assignatures en què es tractin temes sobre la relació entre humans i natura. La realització del projecte pilot ha estat possible gràcies a la col·laboració amb els OpenLabs de la UAB, en particular del Digital Lab, ubicat a la sala de revistes de la Universitat.  

El projecte permetrà que es puguin trobar els models 3D d’espècies vegetals amenaçades gratuïtament a internet. “Amb el resultat d’aquest projecte es renoven formats més tradicionals com els herbaris 2D o les col·leccions d’organismes vius, normalment exclusius i ubicats a llocs no gaire accessibles, que de vegades impliquen la mort dels organismes recol·lectats. S’han creat nous suports o mitjans més atractius, propers i eficaços per als aprenentatges i totalment respectuosos amb la vida dels altres organismes vius”, assenyala la investigadora.  

L’acte és obert a tot l’alumnat interessat en assistir-hi, fins a completar l’aforament disponible.