Avortaments a les vaques lleteres
Neospora caninum és un protozoo intracel·lular obligat relacionat amb Toxoplasma gondii, descrit per primer cop als gossos al 1984 i identificat des de llavors en un ampli rang d'animals de sang calenta. La neosporosi bovina és considerada a l'actualitat una malaltia d'importància internacional, essent una causa significativa d'avortament al boví de molts països. L'avortament és la principal manifestació clínica de la neosporosi als bovins de carn i llet. La infecció per N. caninum també s'ha associat amb una reducció en la producció de llet i és responsable de la disminució del valor econòmic de les vaques en reproducció. La infecció per N. caninum s'ha descrit a tot el món. S'ha atribuït a la producció d'interferó gamma (IFN-γ) un paper protector front a l'avortament de vaques lleteres infectades amb N. caninum. Aquest treball estudia les posibles relacions entre els nivells plasmàtics dels isotipus IgG1 i IgG2 de la immunoglobulina específica (Ig) de N. caninum i la producció de IFN-γ al llarg de la gestació a vaques lleteres infectades de forma natural.
Les dades van ser obtingudes de 31 animals gestants seropositius a N. caninum. Les mostres de sang es van recollir als dies 40, 90, 120, 150, 180 i 210 de gestació o fins el dia de l'avortament. Els resultats obtinguts es resumeixen a continuació:
- Deu gestacions van finalitzar en avortament.
- Una de les 11 vaques que produeix IFN-γ va patir avortament (9.1% de les vaques que van produir IFN-γ).
- Les vaques que no van avortar i van produir IFN-γ (n = 10) van mostrar un ratio significativament més elevat d'anticossos IgG2/IgG1 al llarg del periode de gestació que les vaques que no van produir IFN-γ (n = 11).
- També es va observar un efecte negatiu significatiu a la producció de IFN-γ sobre els anticossos IgG2.
- Al contrari, es van observar nivells més elevats d'anticossos IgG2 que d'anticossos IgG1 durant tota la gestació en animals que van avortar, tant en aquells que no van produir IFN-γ con en l'única vaca que va avortar i va produir citoquina.
Aquests descobriments indiquen que la resposta immune Th1, a la qual prevalen els anticossos IgG2, podria ser protectora en front l'avortament per N. caninum, però solament en presència de producció de IFN-γ. A més, títols elevats d'anticossos IgG2 semblen ser insuficients per a protegir front l'avortament a les femelles infectades de forma crònica amb N. caninum.
Figura 1. Relació IgG2/IgG1 (mitjana ± ESM) durant la gestació en vaques N. caninum seropositives que no van avortar i van produir (n=10) o no van produir (n=11) IFN-γ.
Referències
"Specific anti-Neospora caninum IgG1 and IgG2 antibody responses during gestation in naturally infected cattle and their relationship with gamma interferon production". Almería S, Nogareda C, Santolaria P, Garcia-Ispierto I, Yániz JL, López-Gatius F. Vet Immunol Immunopathol. 2009 Jul 15;130(1-2):35-42. Epub 2009 Jan 19.