Atorguem el guardó Ad studia humanitatis fovenda al Dr. Josep Vendrell i a l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona

Guardo Ad studia humanitatis fovenda al Dr. Josep Vendrell i a l¿Associació Intercultural Diàlegs

La Facultat de Filosofia i Lletres atorga enguany el guardó Ad studia humanitatis fovenda ("Per a l’afavoriment de les Humanitats") a títol individual i pòstum al Dr. Josep Vendrell i Roca, catedràtic de Bioquímica de la UAB, i a l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona, situada al Barri del Raval, a Barcelona.

02/10/2024

La Facultat de Filosofia i Lletres atorga enguany el guardó Ad studia humanitatis fovenda (“Per a l’afavoriment de les Humanitats”) a títol individual i pòstum al Dr. Josep Vendrell i Roca, catedràtic de Bioquímica de la UAB, i a l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, situada al Barri del Raval, a Barcelona.

Amb aquesta distinció volem reconèixer el llegat del Dr. Josep Vendrell i Roca per incorporar en la seva activitat docent, científica, de gestor i personal valors compartits amb la Facultat de Filosofia i Lletres. Com a docent, en l’acte d’homenatge celebrat a la UAB ara fa un any, els seus estudiants en van destacar la seva dedicació amb el record d’un gest que diuen li era propi, el de “arremangar-se les mànigues de la camisa” abans de començar una lliçó. Com a investigador, se’n pot destacar l’escrupolositat amb què aplicava el mètode científic. Com a degà de la Facultat de Biociències de la UAB (2012-2016) i vicerector d’Organització de la UAB (2021-2022), en subratllem el compromís i la capacitat de diàleg i d’incorporar els punts de vista dels seus interlocutors. Més enllà d’aquests aspectes, va ser una persona de tracte afable, molt discret i fidel als compromisos adquirits; molt curiós de tot allò que li quedava lluny del camp professional; un home molt culte i defensor del coneixement humanístic en sentit ampli, especialment de la literatura, de la música i del cinema. Volem recordar aquí la lliçó que va fer sobre Bob Dylan amb motiu de la concessió del Premi Nobel de Literatura a les Facultats de Biociències i Ciències, en el marc de les conferències que aquests dos centres organitzen anualment sobre els Nobel. Recollirà la distinció la Dra. Roser Pleixats Rovira.

En l’àmbit institucional reconeixem la tasca continuada que des del 2013 està duent a terme l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, sense ànim de lucre, al Barri del Raval de Barcelona. L’objectiu d’aquesta associació comparteix els valors de la Facultat, atès que ofereix un espai de socialització per a dones immigrades, que té com a missió “Promoure diàlegs des de la perspectiva de gènere que fomentin la interculturalitat i el coneixement de l'altre de manera que aprenguem a conviure, respectant la diferència amb naturalitat, i treballar totes i tots per una societat més rica, diversa i solidària on la cohesió social esdevingui una realitat”. L’Associació ha acollit estudiants en pràctiques de la Facultat, que han pogut conèixer de primera mà els projectes d’alfabetització i de coneixement de l’entorn social i cultural, així com les activitats destinades a crear ponts de diàleg entre veïnes que comparteixen territori però que són de costums, creences, culturals i procedència diverses. Recolliran el premi les cofundadores Mercè Amor i Fàtima Ahmed.

La distinció Ad studia humanitatis fovenda es va crear el 2016 per tal de reconèixer anualment una persona i una institució que hagin destacat per defensar i incorporar en la seva praxis els valors propis dels estudis d'humanitats o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la investigació de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. Enguany la distinció es renova amb l’entrega d’un nou gravat d’Isidre Manils de la sèrie “Les portes del Paradís”.

L’atorgament de les distincions es durà a terme durant l’acte d’inauguració del curs de la Facultat de Filosofia i Lletres, el 15 d’octubre de 2024, a l’Auditori de la UAB, a les 11:30h, en el qual comptarem amb el diàleg entre la Dra. Helena Cruz, Premi d’Urbanisme de Catalunya de 2023 i alumna estada de Geografia de la UAB, i el Dr. Oriol Nel·lo,  professor del Departament de Geografia, a l’entorn del tema “L’ordenació del territori: una eina per la sostenibilitat ambiental i la justícia social”.