Arriba la 24a edició de la Setmana de la Ciència
Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), la 24a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’19) se celebrarà fins al proper 17 de novembre, i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu Catalunya.
Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, i, de l’altra, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com ara l’ecòleg Ramon Margalef, enguany es commemora el centenari del seu naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
El programa complet es pot consultar al web:
https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/
PROGRAMA D’ACTIVITATS AL CAMPUS DE LA UAB
• 8 i 15 de novembre
Itineraris didàctics: Geogimcana
La Geogimcana és una activitat lúdico-científica adreçada prioritàriament a estudiants de batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient que tinguin interès per a la Geologia i àmbits afins (Ciències Ambientals, Química, Ciència de Materials).
L'activitat es desenvolupa al llarg d'un matí al Campus de la UAB, on els participants en grups d'unes 7 (adaptable segons el total de participants) han de cercar amb l'ajuda d'un mapa un total de 5 punts on hauran de realitzar 5 proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, nivell freàtic...
Les proves serveixen per a introduir molt breument alguns conceptes científics per part dels controladors que trobaran a cada punt, el controlador dóna a més les instruccions per a superar la prova i al final en valora els resultats. Es fomenta, a través d'una certa competició, que hi hagi una introducció de coneixements de forma diferent a la convencional, lúdica i fomentant el treball en equip.
Entre prova i prova, els participants han de passar per unes interproves que són en definitiva altres proves que el grup realitza de forma autònoma. Al final els participants han de tornar al punt de sortida on es fa la valoració global de cada grup i es proclama l'equip guanyador.
Hora: de 9.30h a 13.30h.
Lloc: Tot el campus de la UAB
Ho organitza: Departament de Geologia de la UAB, Coordinació de Geologia, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
• De l’11 al 15 de novembre
Portes obertes: Espai Museístic de Microelectrònica
Visita guiada a l'Espai Museístic de Microelectrònica de l'IMB-CNM-CSIC. Es mostra què són els xips de silici i es visita la Sala Banca on es fabriquen.
L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenon Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. L'Espai Museístic mostra què són els xips de silici i com es fabriquen. Per a això exhibeix equips que s'utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita es realitza amb una persona de l'institut que actua com a guia. Es podrà també visitar la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació (una de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars) des del passadís exterior.
Hora: de 10h a 13h.
Lloc: Institut de Microelectrònica de Barcelona
Ho organitza: Institut de Microelectrònica de Barcelona – CSIC
• 12 de novembre
Portes obertes: Institut de Neurociències
Al voltant de 90 alumnes d’ESO i Batxillerat, provinents del col·legi Thau Sant Cugat, de Liceu Francès de Barcelona i de l’Institut Joaquima Pla i Ferreras, visitaran els laboratoris i coneixeran quina recerca estan duent a terme els diferents grups. A més, tindran l’oportunitat de parlar amb estudiants, investigadors i tècnics sobre com és el seu dia a dia.
Lloc: Institut de Neurociències de la UAB
Organitza: Institut de Neurociències de la UAB (INc)
Portes obertes: Visita guiada a l’edifici ICTA-ICP
Per descobrir com treballen els paleontòlegs i paleontòlogues del centre i l'equip de conservació i preparació de fòssils. Es visita l'edifici ICTA-ICP (seu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ubicada al Campus de la UAB) i es coneixeran les seves particularitats pel que fa a l'estalvi d'aigua i energia, es visitarà el magatzem de les "mòmies" (en argot paleontològic, els fòssils que estan pendents de preparar), s’entrarà al laboratori de preparació i conservació i els visitants faran la seva propia rèplica.
Lloc: Edifici ICTA-ICP.
Hora: 11h-14h.
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
• Del 12 al 15 de novembre
Taller experimental: Plantes mutants
L’objectiu d’aquest taller és acostar a l’alumnat dels últims cursos de primària a la funció i a la utilitat de la ciència i a la manera de fer dels científics, tot aportant-los una experiència positiva.
Al taller, els nens i les nenes aprendran a reconèixer alguns aspectes característics de la investigació en plantes, com l’ús d’organismes model. Utilitzant plantes mutants i material de laboratori com lupes binoculars, els alumnes hauran de treballar com autèntics científics, observant atentament, fent les seves pròpies hipòtesis i arribant a conclusions de consens. El taller es complementa amb una visita a les instal·lacions del CRAG guiada pel personal investigador.
Lloc: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
Hora: de 09:30h a 12:00h.
Adreçat a: alumnat de 5è i 6è de primària.
Organitza: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).