Alumnat del Màster i els Diplomes visiten l'Arxiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
El dissabte 17 de juny, els estudiants van poder conèixer de primera mà la tasca i els processos diaris del Departament de Documentació de TV3 i Catalunya Ràdio, i veure la resta d’instal·lacions com els platós, les redaccions o les sales de realització. Imatges: Ariadna Morente
27/06/2023
Els alumnes del Màster oficial en Arxivística i Gestió de Documents, el Diploma d’especialització en Gestió de Documents Electrònics, i el Diploma d’especialització en Gestió i Preservació de Documents Audiovisuals i Sonors van fer una visita guiada, el passat 17 juny, a les instal·lacions de la Televisió de Catalunya, a Sant Joan Despí.
Allà es troba l’Arxiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que gestiona i custodia els arxius de TV3 i Catalunya Ràdio.
La primera part de la visita va consistir en una sessió explicativa sobre el funcionament de l’Arxiu, a càrrec d’Imma Rull, documentalista i cap del Servei de Digitalització i Videoteca de TV3. En aquest Arxiu s’hi conserven materials audiovisuals de gran rellevància per a la història política, social i cultural de Catalunya des de 1983, juntament amb altres arxius i col·leccions particulars que s’hi han anat incorporant.
L'any 2004 es va implementar la producció i l’arxiu digital, amb el sistema DIGITION. Aquesta suite engloba tot el cicle documental des de la ingesta fins a la preservació a l’arxiu. Des dels seus inicis, l’arxiu de la televisió pública de Catalunya ha anat conservant més de 425.000 hores digitalitzades.
L’alumnat també va poder visualitzar imatges inèdites del fons de l’arxiu, així com sol·licitar la cerca d’imatges.
A continuació, els estudiants es van dividir en dos grups. Un grup es va dirigir a l’arxiu amb Imma Rull, que va mostrar l’arxiu digital i un dels dipòsits amb documentació audiovisual. L’altre grup va estar acompanyat per Joana Monreal, documentalista de la CCMA, que va explicar el servei d’indexació i la gestió de les trameses d’agències de notícies i d’intercanvi, i les gravacions pròpies.
Aquest servei s’encarrega de seleccionar les trameses que, pel seu interès o rellevància com a notícia o com a imatge de recurs o suport, han de formar part de l’arxiu; i gestiona la distribució d’aquestes a les diferents seccions de la redacció.
Finalment, els estudiants van visitar diversos espais de l’arxiu, les redaccions, la zona de platós i les sales de realització.
A la visita també hi va estar present Laura Anton Sala, documentalista audiovisual de la CCMA i professora de l’assignatura Processos tècnics sobre la producció de documents de televisió del Diploma d’especialització de Documents Audiovisuals i Sonors.