Acte d'inauguració del curs 2021/2022
El 6 d’octubre la Facultat de Filosofia i Lletres celebra l’acte d’inauguració del curs 2021/22 amb la conferència de la Dra. Carme Torras Genís, de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), en un acte presidit pel Rector, Dr. Javier Lafuente.
23/09/2021
El curs 2021/22 la Facultat de Filosofia i Lletres recupera la presencialitat i celebra la incorporació a la seva oferta de graus de dos títols interdisciplinaris, el Grau en Història, Política i Economia Contemporànies i el Grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats.
L’acte d’inauguració de curs de la Facultat se celebrarà el 6 d’octubre a les 12h a l’Auditori de la Universitat Autònoma de Barcelona i serà presidit pel Rector Magnífic, Dr. Javier Lafuente Sancho. Es prega als assistents que accedeixin puntualment a la sala 15 minuts abans que comenci l’acte. L'acte es podrà seguir en directe al següent enllaç.
La Dra. Carme Torras Genís impartirà la lliçó “Robòtica, ètica i literatura: una confluència engrescadora”, en la que es mostraran alguns avenços en robòtica social i intel·ligència artificial que reporten uns beneficis inqüestionables, però alhora comporten riscos que cal analitzar. Atès que la tecnologia que dissenyem ens modela, es fa indispensable establir criteris ètics i fomentar l’esperit crític, per poder “dissenyar” un futur favorable per a la humanitat i “més ben repartit”, parafrasejant l’escriptor William Gibson. Desvetllar aquest esperit crític i promoure el debat ètic és un aspecte cabdal de la formació universitària, i la ciència-ficció proporciona un material engrescador per fer-ho. A tall d’exemple, es descriurà una experiència educativa en aquesta línia.
Carme Torras Genís és una matemàtica i escriptora catalana, especialista en intel·ligència artificial i robòtica. Llicenciada en matemàtiques doctora en informàtica i professora de recerca del CSIC, activitat que compagina amb la seva dedicació a l’escriptura literària i la promoció de l’ètica en l’aplicació de les noves tecnologies.
Durant l’acte d’inauguració de curs es lliuraran els premis Ad studia humanitatis fovenda en les dues modalitats. La distinció Ad studia humanitatis fovenda es va crear el 2016 per distingir anualment una persona i una institució que hagin destacat per defensar i incorporar en la seva praxis els valors propis dels estudis d'humanitats o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la investigació de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.
En la modalitat individual s’atorgarà al Sr. José Luis Ponce, cap d’Edicions Bellaterra durant gairebé trenta anys, una editorial que ha apostat decididament per les Ciències Socials i de les Humanitats, i per la promoció del pensament crític a través de la col·lecció Serie General Universitaria. Des de 1973, ha publicat prop de mil títols en àmbits com l’Antropologia, la Prehistòria, els Estudis Asiàtics, l’Art Contemporani o el pensament feminista, entre d’altres.
En la modalitat destinada a premiar la tasca d’una institució s’atorgarà el premi a la Taula del Tercer Sector. Amb aquesta distinció reconeixem la tasca de milers d’organitzacions sense ànim de lucre que formen part del Tercer Sector i que han jugat (i estan jugant) un rol fonamental en l’ajuda i la provisió de recursos als sectors socialment més vulnerables del nostre entorn. En els darrers anys, des de la Facultat hem tingut un contacte estret amb diverses d’aquestes institucions, bé sigui a través de la docència amb convenis de pràctiques externes o de la recerca, sovint a través de projectes competitius. Recolliran el premi la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Sra. Francina Alsina i el seu director, Sr. Roger Civit.
En aquest acte es reconeix també la tasca docent de les professores Sara Martín, del Departament de Filologia Anglesa i Germanística, i Beatriz Ferrús, del Departament de Filologia Espanyola, que rebran el III Premi a l’Excel·lència Docent de la Facultat de Filosofia i Lletres. Aquest premi, atorgat per la Junta Permanent, reconeix la qualitat del currículum docent del professorat premiat, tenint en compte la seva implicació amb l’aprenentatge de l’alumnat i amb la innovació.
L’acte comptarà amb l’actuació musical de Vicens Martín i Gemma Abrié, i amb l’al·locució inaugural de la degana, Margarita Freixas.