Gènere i ciència
Percentatge de Dones en Graus
Personal Docent i Investigador per Departaments
Dones matriculades en graus de la Facultat de Ciències
Dones matriculades en màsters oficials de la Facultat de Ciències
PDI Facultat de Ciències
PDI Facultat de Ciències, per departaments
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia podreu trobar:
- Biografies i Reculls històrics de científiques
- Treballs sobre Gènere i Ciència
- Cicle de cinema 11F "Imagina't una científica"
Presentació:
El cicle està format per 4 documents visuals: 1 documental històric, 1 documental autobiogràfic, una ficció i una història basada en fets reals.
Gràcies a aquestes projeccions ens endinsarem en diferents aspectes socials, ètics, polítics i científics, passats i presents, relacionats amb l’Acadèmia. Coneixerem, entre d’altres, trajectòries personals, grans descobriments que van donar lloc a premis Nobel, algunes institucions científiques de gran prestigi i la relació entre ciència i guerra. L’amplitud de dimensions personals i professionals abordades en aquestes quatre pel·lícules ens permetran obrir el debat, amb la vostra col·laboració, per a la taula Rodona final.
Esperem comptar amb la vostra presència i la vostra col·laboració.
Informació pràctica:
Projeccions 11h | 15 h Sala d'Actes de l’Edifici C: dimarts i dijous del 21/02 al 02/03.
Taula Rodona: 15 de març 2023 a les 13h Sala de Juntes de l’Edifici C.
Pel·lícules:
- Clara. 90’ (VOSC) 21/02 a les 11h i 23/02 a les 15h
- The path to nuclear fission (VO) 21/02 a les 15h i 23/02 a les 11h
- El enigma Agustina (castellà) 28/02 a les 11h i 02/03 a les 15h
- Picture a Scientist (VO) 28/02 a les 15h i 02/03 a les 11h
Sinopsis:
CLARA. Durada 90’ (VOSC)
Clara Immerwahr sabia que el seu lloc havia de ser a la cuina, però va perseguir el seu somni de convertir-se en científica, i va ser la primera dona de la Universitat de Breslau a obtenir un doctorat. En casar-se amb el químic Fritz Haber, la seva vida comença a caure en una crisi existencial: per una banda, Fritz donà suport al seu treball acadèmic, però de l'altra, la considerà com una assistent amb poca ambició. A més, Fritz va trair l’objectiu de Clara d'usar la química per al bé de la humanitat i desenvolupà un gas verinós emprat per l'exèrcit alemany a la Primera Guerra Mundial.
THE PATH TO NUCLEAR FISSION. Durada 60’(VO en anglès)
El documental relata la trajectòria científica i el recorregut vital de Lisa Meitner, física austríaca que va investigar la radioactivitat i la física nuclear juntament amb Otto Hahn. Meitner i Hahn van formar part de l'equip que va descobrir la fissió nuclear, troballa per la qual aquest va rebre el Premi Nobel de Química el 1944. La doble condició de Meitner, jueva i dona en l'època de l'ascens del nazisme, la va marginar i finalment li va prendre el reconeixement que sens dubte mereixia. El cas de Lisa Meitner és avui considerat un dels exemples més clamorosos de dones científiques ignorades pel comitè dels Nobel.
EL ENIGMA AGUSTINA Durada 100 ‘ (castellà)
La pel·lícula aborda algunes de les fites científiques més rellevants ocorregudes a Europa el primer terç del segle XX, fent especial èmfasi en disciplines com la relativitat general, la mecànica quàntica i la cosmologia. També permet redescobrir un període de la història recent en què Espanya es va acostar a l'avantguarda científica - l'anomenada edat de plata de la ciència espanyola - gràcies al treball de la Junta d'Ampliació d'Estudis (JAE) i a la dedicació de persones com Blas Cabrera, Julio Palacios, Enric Moles José Castillejo o Felisa Martín Bravo. Igualment, aquest projecte audiovisual aborda la lluita de la dona per accedir a la carrera científica a Espanya i reivindica algunes de les figures de l'època.
PICTURE A SCIENTIST. Documental 60’ (En anglès)
La biòloga Nancy Hopkins, la química Raychelle Burks i la geòloga Jane Willen porten els espectadors a un viatge profund descrivint les experiències pròpies en l’àmbit de l’acadèmia, des de l'assetjament brutal fins a anys de subtils desaires i discriminacions. Pel camí, ens trobem amb científiques, tant de les ciències socials, les neurociències com la psicologia, que brinden noves perspectives sobre com fer que la ciència sigui més diversa, equitativa i oberta per a tothom
- Trobades Científiques en femení (15 de febrer de 2022). Torbada entre el PDI i l’alumnat femení per parlar de la carrera acadèmica.
- Taller “Superem l’androcentrisme a la Ciència i la Tecnología Tenim les eines, només cal aplicar-les. (activitat conjunta amb l’Observatori i la facultat de Biociències)
ACTIVITATS GÈNERE I CIÈNCIA 2021
- Campanya “FatempsquehiSTEM” de visibilització de les dones científiques de la Facultat (campanya conjunta amb l’Observatori i la facultat de Biociències).
- Actualització de les dades estadístiques de PDI i Alumnat.
- Campanya de promoció de les vacants a la “Comissió d’Igualtat de la facultat”
ACTIVITATS GÈNERE I CIÈNCIA 2020
- 11F Debat pel Dia Internacional de les dones i les nenes en la ciència
El proper 12 de febrer a les 13 h, a la Sala d'Actes de l'Edifici C en commemoració al dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, les Facultats de Ciències i Biociències us convidem al col·loqui-debat sobre "Energia i Canvi Climàtic".
El col·loqui-debat comptarà, en un primer moment, amb la participació de tres conferenciants de reconegut prestigi que il·lustraran breument la problemàtica actual a partir de 3 temes diferents, per donar pas al debat i discussió posterior amb el públic.
Ponents:
Rosa Palacín Peiró, Institut de ciència de materials de Barcelona.
Vehicles elèctrics... cap a la sostenibilitat energètica?
Marta Torres Gunfaus, Institut de Desenvolupament Sostenible i relacions internacionals.
Política, compromisos i acció climàtica, en línia amb el què diu la ciència?
Anna Pérez Català, Climate Tracker.
La comunicació, una eina eficient en la lluita contra la crisi climàtica?
- Acte "Superem l'androcentrisme a la Ciència"
La UAB commemora l'11 de febrer amb l'acte "Superem l'androcentrisme a la Ciència"
L’acte “Superem l’androcentrisme a la Ciència” va comptar amb la participació de Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat de la Universitat, encarregada de donar la benvinguda i de cloure l’acte.
La professora Eulàlia Subirà, coordinadora del Grau en Biologia,va fer la presentació sobre gènere i ciència en els Treballs de Fi de Grau (TFG). Quatre estudiants de la Universitat de diferents àmbits van exposar els treballs de recerca presentats a la IV edició del Premi als TFGs amb perspectiva de gènere de l’Observatori per a la Igualtat.
Marta Vera, del Grau en Biotecnologia, va exposar La invisibilidad de las mujeres en los ensayos preclínicos: aproximación a los modelos animales; Amisha Suraj, del Grau en Biologia Ambiental, The very many faces of Chipko: the role of gender in a grassroots environmental activism moviment; Ismael Gómez, del Grau en Educació Primària, Feminitzar la ciència des de l’educació: de l’habitació pròpia al laboratori compartit? i Meritxell Farreny, del Grau en Periodisme, Ciència en clau feminista: Científiques i Tecnòlogues que lluiten per la visibilitat de les dones.
ACTIVITATS GÈNERE CURS 2019
Celebració del 11 de febrer - Dia Internacional de les dones i les nenes en la ciència
Col·loqui «La perspectiva de gènere transforma la ciència?»
Sota el lema «Ampliem la mirada», la Universitat Autònoma de Barcelona celebra un cop més el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, un dia destinat a reivindicar l'accés i la participació plena i igualitària de les dones en les ciències.
Des de la Facultat de Ciències i la Facultat de Biociències i amb col·laboració de l'Observatori per a la Igualtat, s'organitza el col·loqui La perspectiva de gènere transforma la ciència?. L'acte es va celebrar l'11 de febrer a la Sala de Juntes de les Facultats de Ciències i Biociències i hi van participar Sara Moreno, Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sandra Saura, professora de la Facultat de Biociències, Cristina Sans Ponseti, doctoranda de la Facultat de Filosofia i lletres, i Núria Semis Campos, Graduada en Genètica per la UAB amb menció del Mínor de Gènere.
ACTIVITATS GÈNERE CURS 17-18
Celebració del 11 de febrer - Dia Internacional de les dones i les noies en la ciència
Celebració del 8 de març - Dia Internacional de la Dona
Inauguració del mural commemoratiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la ciència a les Facultats de Ciències i Biociències- 12 febrer 2018 – Passadís C3 parell de l’edifici C
Macrofotografia de les dones de la Facultat de Ciències a la plaça del rellotge (15 de febrer 2018)
Exposició de les dades del sistema universitari espanyol i de la UAB que reflexteixen la posició que ocupen les dones en l'àmbit universitari.
En el primer pòster es mostren les dades dels sistema universitari espanyol i de la UAB en el que fa referència a les ciències i la tecnologia (Facultats de Ciències i de Biociències, i Escola d'Enginyer) respecte a la segregació horitzontal de gènere en la selecció dels estudis fruit de la persistència dels rols i estereotips de gènere que fan que les noies siguin majoritàries en àrees de humanitats, salut, educació i socials, i minoritàries en ciències i enginyeries.
En el segon pòster es mostra la segregació vertical de gènere on les dones son majoria a les universitats des de fa 30 anys però on continua observant-se la pèrdua de dones (“leaking pipe”) en el camí cap a les posicions altes de l’escala docent.
Celebració del 8 de març - Dia Internacional de la Dona
Celebració del 11 de febrer - Dia Internacional de les dones i les noies en la ciència
EXPOSICIÓ: Dones remarcables – Dones de ciencia. 2016
Descripció dels assoliments més importants realitzats per 16 científiques de reconegut prestigi en el camp de les ciències, les tecnologies, la enginyeria i les matemàtiques. L'exposició es completa amb la mostra dels llibres de les 16 científiques escollides i d'altres materials al hall de la Biblioteca.
EXPOSICIÓ: Con A de Astrónomas -Sociedad Española de Astronomía. 2017
Diversos panells permeten fer un recorregut per les principals fites de l'astrofísica, explicant-ne el paper bàsic que ha tingut la dona, des de l'antiguitat fins el dia d'avui.
EXPOSICIÓ: Dones de Ciència - Institut Català de les Dones. 2017
Mostra la participació de les dones al món científic i tecnològic.
JORNADA TALLER: Kit bàsic de la carrera científica. 2017
- Les xifres sobre l'estat de les dones a la ciència a Catalunya i España, M. Paramio (UAB)
- Com progressar en el sistema científic actual. Mèrits i excel·lencia, G. Garcia (UAB)
- Les polítiques i mesures d'igualtat a la UAB, J. Gallego (UAB)
- Més enllà de les polítiques d'igualtat, T. Torns (UAB)