Conferencies al voltant de la ciència. Premis Nobel
Confèrencies al voltant de la ciència. Premis Nobel.
Les Facultats de Ciències i Biociències organitzen les conferències sobre els Premis Nobel de Física, Fisiologia o Medicina i Química atorgat cada any. L’acte té lloc a la Sala d’Actes de les facultats al mes de desembre.
2020 Conferències Virtuals TEAMS
Física. Forats negres: d'estranys a quotidians. A càrrec del Dr. Oriol Pujolàs, de l'Institut de Física d’Altes Energies (IFAE-UAB).
Química. CRISPR: Un bisturí amb GPS. A càrrec de la Dra. Gemma Marfany del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB.
Fisiologia o Medicina. De l’hepatitis sense nom a la curació de l’hepatitis C. A càrrec del Dr. Joan Ignasi Esteban del Departament de Medicina de la UAB.
2019
Física. L'evolució de l'univers i el lloc de la Terra en el cosmos. Dr. Diego Pavón (Departament de Física de la UAB)
Química. Bateries de ions de litti. Dra. Rosa Palacin (ICMAB/CSIC)
Fisiologia o Medicina. The different faces of hypoxia: from its essential role in physiological processes to pathological conditions. Dr. Isaac Almendors (Departament de Biomedicina de la UB)
2018
Física. El làser: delicat i brutal. Dr. Jordi Mompart (Departament de Física de la UAB)
Química. The directed evolution revolution: bringing great benefits to society. Dra. Diana Maté (Departament de Biologia Molecular a la UAM, Universitat Autònoma de Madrid)
Fisologia o Medicina. El destí dels tumors a les mans del sistema immunitari. Dra. Mercè Martí (Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB)
Economia. Climate economics and policy. Dr. Jeroen van den Bergh (Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals ICTA de la UAB)
2017
Física. Ones Gravitatòries: L'última Revolució en Astronomia. Dr. Carlos F. Sopuerta (Institut de Ciències de l'Espai ICE-CSIC)
Química. Crio-microscòpia electrònica: La darrera revolució en la visualització de màquines moleculars. Dra. Montserrat Samsó (Dept of Physiology and Biophysics, Virginia Commonwealth University, USA)
Fisiologia o Medicina. El rellotgecircadiari: L’adaptació al cicle dia-nit. Dra. Trinitat Cambras (Dept de Bioquímica i Fisiologia, Universitat de Barcelona)
2016
Física. Com s'organitza la matèria a la Natura? Prof. Anna Sanpera (ICREA Prof./ Departament de física/ UAB)
Química. Màquines moleculars: posem les molècules a treballar . Drs Jordi Hernando i Gonzalo Guirado (Dept de química/ UAB)
Fisiologia o Medicina. Autofàgia: la brigada de neteja cel·lular. Dra. Marta Martínez Vicente (Grup de Malalties Neurodegeneratives/Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Literatura. Times have changed. Dr. Josep Vendrell Roca (Dept de Bioquímica i Biologia Molecular / UAB)
2015
Física. El viatge dels neutrins mutants. A càrrec del Dr. Antoni Méndez (Dept de Física, IFAE, UAB).
Química. Muta i repara, muta i repara.... A càrrec dels Drs. Jordi Barbé i Jordi Surrallés (Dept de Genètica i de Microbiologia, UAB).
Fisiologia o Medicina. A Short (Hi)story of Malaria. A càrrec del Dr. Xavier Fernández Busquets (Institut de Bioenginyeria de Catalunya i Institut de Salut Global de Barcelona).
2014
Física. Els LEDS. Final de cicle? del blau (grana) al blanc. Dr. Francesc Pi (Dept de Física, UAB).
Fisiologia o Medicina. És veritat que tenim un GPS al cervell? Dr. Ignacio Morgado (Institut de Neurociència i Dept. de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut, UAB).
Química. Small is the new big: Super-resolution light microscopy. Dr. Timo Zimmermann (Centre de Regulació Genòmica).