Conferencies al voltant de la ciència. Premis Nobel

Confèrencies al voltant de la ciència. Premis Nobel.

Conferencies al voltant de la ciència. Premis Nobel.
Conferència Premis Nobel 2019


Les Facultats de Ciències i Biociències organitzen les conferències sobre els Premis Nobel de Física, Fisiologia o Medicina i Química atorgat cada any. L’acte té lloc a la Sala d’Actes de les facultats al mes de desembre. 

2020  Conferències Virtuals TEAMS
Física. Forats negres: d'estranys a quotidians. A càrrec del Dr. Oriol Pujolàs, de l'Institut de Física d’Altes Energies (IFAE-UAB).      
Química. CRISPR: Un bisturí amb GPS. A càrrec de la Dra. Gemma Marfany del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB. 

Fisiologia o Medicina. De l’hepatitis sense nom a la curació de l’hepatitis C. A càrrec del Dr. Joan Ignasi Esteban del Departament de Medicina de la UAB.



2019
FísicaL'evolució de l'univers i el lloc de la Terra en el cosmos. Dr. Diego Pavón (Departament de Física de la UAB)
QuímicaBateries de ions de litti. Dra. Rosa Palacin (ICMAB/CSIC)
Fisiologia o MedicinaThe different faces of hypoxia: from its essential role in physiological processes to pathological conditions. Dr. Isaac Almendors (Departament de Biomedicina de la UB) 

2018
FísicaEl làser: delicat i brutal. Dr. Jordi Mompart (Departament de Física de la UAB)
QuímicaThe directed evolution revolution: bringing great benefits to society. Dra. Diana Maté (Departament de Biologia Molecular a la UAM, Universitat Autònoma de Madrid)
Fisologia o MedicinaEl destí dels tumors a les mans del sistema immunitari. Dra. Mercè Martí (Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB)
EconomiaClimate economics and policy. Dr. Jeroen van den Bergh (Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals ICTA de la UAB) 

2017
Física. Ones Gravitatòries: L'última Revolució en Astronomia. Dr. Carlos F. Sopuerta (Institut de Ciències de l'Espai ICE-CSIC)
Química. Crio-microscòpia electrònica: La darrera revolució en la visualització de màquines moleculars. Dra. Montserrat Samsó  (Dept of Physiology and Biophysics, Virginia Commonwealth University, USA)
Fisiologia o Medicina. El rellotgecircadiari: L’adaptació al cicle dia-nit. Dra. Trinitat Cambras (Dept de Bioquímica i Fisiologia, Universitat de Barcelona)

2016               
Física.  Com s'organitza la matèria a la Natura? Prof. Anna Sanpera  (ICREA Prof./ Departament de física/ UAB)
QuímicaMàquines moleculars: posem les molècules a treballar . Drs Jordi Hernando i Gonzalo Guirado (Dept de química/ UAB)
Fisiologia o Medicina. Autofàgia: la brigada de neteja cel·lular. Dra. Marta Martínez Vicente (Grup de Malalties Neurodegeneratives/Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Literatura. Times have changed. Dr. Josep Vendrell Roca  (Dept de Bioquímica i Biologia Molecular / UAB)

2015
Física. El viatge dels neutrins mutants. A càrrec del Dr. Antoni Méndez (Dept de Física, IFAE, UAB).
Química. Muta i repara, muta i repara.... A càrrec dels Drs. Jordi Barbé i Jordi Surrallés (Dept de Genètica i de Microbiologia, UAB).
Fisiologia o Medicina. A Short (Hi)story of Malaria. A càrrec del Dr. Xavier Fernández Busquets (Institut de Bioenginyeria de Catalunya i Institut de Salut Global de Barcelona).

2014
Física. Els  LEDS. Final de cicle? del blau (grana) al blanc. Dr. Francesc Pi (Dept de Física, UAB).
Fisiologia o Medicina. És veritat que tenim un GPS al cervell? Dr. Ignacio Morgado (Institut de Neurociència i Dept. de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut, UAB).
Química. Small is the new big: Super-resolution light microscopy. Dr. Timo Zimmermann (Centre de Regulació Genòmica).