Saltar al contenido
Coneix Alumni

Germán Bartolomé guanya el IX Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora en la categoria Alumni

German Bartolome IX CIEU
Foto: Jordina Roura

Germán Bartolomé, màster en Edició, Escriptura i Redacció UAB ’16, va ser el guanyador en la categoria Alumni del IX Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora. Bartolomé és fundador de El Punt Volat, un segell independent de llibres per encàrrec, que s’ha convertit en la primera editorial d’autoedició en català.

20/05/2021

El passat 12 de maig es va celebrar l’acte d’entrega del IX Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora, un reconeixement del Centre d’Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) de la UAB als membres de la comunitat universitària per la seva trajectòria i esperit emprenedor.

L’acte, que en aquesta ocasió es va portar a terme virtualment, va començar amb una benvinguda per part de David Urbano, membre honorífic i fundador del CIEU. A continuació, Héctor Sala, degà de la Facultat d’Economia i Empresa, va assenyalar com la formació i l’emprenedoria eren clau per “sortir-nos-en” en el context actual, i va congratular a tots aquells qui han mantingut l’esperit emprenedor en moments difícils. Montserrat Balagueró, directora de Serveis Docents de la Fundació UAB, també va destacar la importància de la capacitat emprenedora com una competència perquè als alumnes i titulats segueixin trobant solucions per millorar la vida de les persones, també en temps de pandèmia.

Germán Bartolomé, màster en Edició, Escriptura i Redacció UAB ’16, va ser el guanyador en la categoria Alumni UAB del IX Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora. Després de titular-se a la UAB, i treballar durant més de 4 anys al sector editorial, es va quedar sense feina. “En plena pandèmia vaig meditar què fer, i vaig decidir rescatar un projecte”. Després de reciclar la idea original, va trobar un nínxol i va fundar El Punt Volat, un segell independent de llibres per encàrrec, que es va convertir en la primera editorial d’autoedició en català. Un negoci “que neix perquè tothom pugui veure el seu llibre imprès, ja sigui un autor particular, una institució o una entitat”. 


Jordi Gusi, emprenedor social
A l'acte, l'emprenedor Jordi Gusi va oferir una ponència on va explicar tota la seva trajectòria fins a l’actualitat. Després de passar per diverses empreses i sectors, Gusi va fundar la cooperativa Tàndem Social de consultoria estratègica per a empreses i projectes socials, amb l’objectiu de transformar i aconseguir un impacte social, mediambiental, cultural o educatiu. Per a Jordi Gusi, les claus de l’emprenedoria són l’autoconeixement, “saber què t’agrada i què t’apassiona”, i saber identificar com portar-ho a una realitat laboral. Un altre repte, per a ell, és aconseguir la cohesió dels equips i socis. 

En l’actualitat, la cooperativa ja disposa de 21 persones treballadores i s’estan atenent fins a 2.115 iniciatives. També s’han portat a terme 55 projectes i s’ha format a unes 10.000 persones. Entre els serveis que ofereixen, hi ha l’acompanyament empresarial, els processos participatius i govern obert, la formació i transferència de coneixement, i la cerca de talent (headhunting).
 

Tots els premiats del Certamen
El primer premiat, a la categoria de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral, va ser Jaume Soler. El professional es va especialitzar en ciberseguretat “quan no hi havia res d’això”. Es va formar i va assolir els coneixements tècnics per poder exercir com a consultor de primer nivell, fet que li ha obert les portes a treballar per a empreses de l’IBEX 35. Actualment, és Senior Security Manager a Accenture Security i també imparteix docència. Per a ell, la ciberseguretat és un “món apassionant” amb molta demanda.

La següent guardonada va ser Gemma Cujó, Filosofia UAB ’17 i Màster en Arxivística i Gestió de Documents ’UAB 19, en la categoria de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents. Va plantejar un projecte sobre l’ús terapèutic del patrimoni documental per a persones malalties d’Alzheimer. Per a ella, aquesta iniciativa permet “donar visibilitat a l’ús social dels arxius” i posar-los a disposició dels col·lectius que ho necessiten, i seguir en la recerca de vies per endarrerir els efectes de la malaltia. 

Ester Querol, Turisme UAB ’12, va rebre el premi en la categoria de Turisme. La professional té més de 23 anys d’experiència en el sector, i sempre s’ha definit com una persona amb esperit emprenedor. Amb el seu soci van detectar la necessitat de disposar d’una eina intermediària entre agents turístics i guies, que facilités la contractació i equilibrés tarifes. El projecte va ser viable i Business Easy Solutions gestionava, el gener de 2019, més de 1.000 tours per uns 25.000 turistes al mes. Amb l’arribada de la pandèmia, però, actualment es troben en un moment de “reinventar el negoci i posicionar-nos per quan torni a activar-se el turisme”.

En la categoria de Direcció Hotelera, la guardonada va ser Joana Bonet, Direcció Hotelera UAB, propietària de la casa rural El Callís. El seu pas per diferents cadenes internacionals, nacionals i familiars li van permetre ampliar coneixements i horitzons, però finalment va apostar pel turisme rural. Fa 7 anys va decidir mudar-se a La Garrotxa, on va iniciar un projecte d’allotjament que el sector “va acollir amb els braços oberts” i li ha permès conciliar la vida familiar amb el negoci.

El guardonat Josep Mentruit, de la categoria Facultat d’Economia i Empresa de la UAB, ha creat amb tres companys l’aplicació MyCopeo. Després d’analitzar diferents problemàtiques, van veure que els joves en l’actualitat -encara més agreujat amb la pandèmia- tenen dificultats per socialitzar. Amb aquesta iniciativa, encara en procés d’incubació, volen crear un espai de trobada i intercanvi per ampliar el cercle d’amistats. 

Per part de la categoria general UAB, Pol Llonch, Veterinària UAB ’07, màster en Recerca Veterinària i Ciències Alimentàries UAB ’08 i doctorat UAB ’12, va iniciar amb uns companys de la Facultat un negoci relacionat amb la indústria veterinària. L’empresa AWEC, que és un spin off creat des de la universitat,  es dedica a formar i transmetre coneixement en l’àmbit de la veterinària; i també cerca la resolució de problemes associats al comportament i benestar dels animals de granja, companyia i de zoològic a través de la innovació.