20/03/2025
La UAB està compromesa amb l’impuls del talent femení, d’aquí que continuï teixint vincles per aconseguir-ho. Amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones, l’Escola d’Enginyeria UAB va organitzar l’11 de març, la 2a Jornada Dones & Enginyeria: construint el futur per oferir a les estudiants d’enginyeria l'oportunitat de connectar amb dones professionals del sector tecnològic i de l'enginyeria. L’activitat està dins de l'acord de col·laboració signat recentment entre la UAB i la Fundació Caixa Enginyers per estimular el lideratge femení en l’àmbit de l’enginyeria.
Inspirar, aprendre i avançar
L’objectiu de la trobada era obrir un diàleg constructiu sobre els reptes i oportunitats que es troben les dones en el camp de l'enginyeria i la tecnologia. Tot això es va aconseguir gràcies a la participació de gairebé 40 dones professionals del sector TIC a l'Escola d'Enginyeria, moltes d’elles alumni de la UAB, que donaven visibilitat al talent femení a l’entorn STEM des de la perspectiva individual i social, així com empresarial i governamental.
Les professionals del sector, explicaven de forma transparent el seu recorregut professional, oferint consells i orientació a les estudiants del centre. Després va haver un torn de preguntes perquè les futures enginyeres poguessin conèixer millor a les ponents i resoldre els dubtes que a elles els interessaven, i la jornada, clausurada per la secretària de polítiques digitals de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Maria Galindo, va acabar amb un espai distès de networking per connectar i intercanviar experiències.
El talent no té gènere però les dades evidencien que les oportunitats sí tendeixen a patir un biaix de gènere. A Espanya les dones tan sols ocupen el 16% dels llocs de feina i el 10% dels càrrecs de lideratge a les àrees STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques); a Catalunya només representen el 19,4% de les professionals TIC, i el més preocupant, només el 0,7% de les adolescents manifesten interès per estudiar carreres relacionades amb les tecnologies digitals, davant el 7% dels homes. “Per això comptar de primera mà amb dones que expliquen la seva trajectòria professional, compartint els reptes que han hagut d’encarar, resulta inspirador per les futures enginyeres”, comentava Aura Hernández, sotsdirectora de gènere i relacions amb secundària de l’Escola d’Enginyeria, investigadora al Centre de Visió per Computador de la UAB i alumni UAB de Matemàtiques’02 i del doctorat en Informàtica’09.
Professionals poderoses que inspiren
Les enginyeres sènior i les estudiants es van reunir a la Jornada que tothom va qualificar d’inspiradora. “És sorprenent la generositat i la motivació de les dones que han participat, les converses han estat fantàstiques, han mostrat uns models a seguir sòlids i totes compartien la missió d’impulsar a les dones a les professions STEM. Així és com construïm el futur”, admetia la Lídia Aguilera, directora d’Innovació del CaixaResearch Institute, alumni UAB d’enginyeria Informàtica i del doctorat en Enginyeria Electrònica’10.
La trobada va posar en valor la feina feta per les professionals en enginyeria i tecnologia, va permetre trencar falses creences sobre la professió, encoratjar a les noves generacions i trencar barreres. Justament, la primera edició de la Jornada Dones & Enginyeria, va suposar un punt d’inflexió per la Carolina Buil, estudiant d’Enginyeria Informàtica a la UAB, CEO i cofundadora de NOWS, que també ha participat a la 2a edició com a role model. Fa un any va adonar-se que podia fer un pas endavant i començar a crear la seva empresa que ja és una realitat. “Va ser aquí on vaig trobar la inspiració i la motivació per llançar-me a l’emprenedoria i encetar la meva trajectòria professional”, explicava. També va ser aquí on va adonar-se de la importància d’envoltar-se de referents, buscar oportunitats i atrevir-se a crear.
La jornada no només ha estat enriquidora per les estudiants, professionals del sector amb una llarga trajectòria com la Yolanda Lupiáñez, alumni UAB d’Enginyeria Informàtica’97, CEO i cofundadora de myllox, reconeixia que l’oportunitat de compartir aquest espai amb dones tan inspiradores havia estat molt enriquidora: “Coincidir amb tantes dones del sector de l’enginyeria i la tecnologia, d’edats i trajectòries diferents, t’empodera”. Admetia que no resulta fàcil trobar l’equilibri en el dia a dia però participar a Jornades com Dones & Enginyeria és una ocasió perfecta per aprendre, gaudir i fer nous contactes.
En resum, una trobada per inspirar, aprendre i avançar cap al futur professional de les noves enginyeres. Mentre les organitzadores confien que la Jornada donarà els seus fruits, ja estan treballant perquè la propera edició torni a ser un èxit.