La UAB acull l'exposició «Dones pioneres de la Unió Europea»
La professora de la Càtedra Jean Monnet de la UAB, Ana Mar Fernández-Pasarín, va encetar la inauguració de l'exposició «Dones pioneres de la Unió Europea», al vestíbul de la Facultat d'Economia i Empresa, el passat dimecres 25 d’octubre. La mostra ret homenatge a deu dones excepcionals que van contribuir al desenvolupament de la Unió Europea defensant els valors d’igualtat, llibertat, democràcia, solidaritat, diversitat i respecte als drets humans.
Entre aquestes deu dones que són presents a l’exposició «Dones pioneres de la Unió Europea» s’hi troben set dones catalogades pel Parlament Europeu com a “pioneres de la UE”: Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Lotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann, i tres dones que donen nom als edificis del Parlament Europeu: Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Schroll i Louise Weiss.
Les protagonistes de l’exhibició són professionals en l’àmbit polític, cultural, científic i social que van lluitar per aconseguir part dels actuals valors fonamentals de la Unió Europea. Van ser resistents, supervivents de l’Holocaust i defensores dels drets humans, tant des de les institucions públiques com des de l’activisme social i polític. Simone Veil i Nicole Fontaine van ser diputades i presidentes del Parlament Europeu.
En paraules de la professora Ana Mar Fernández, “és un honor per a nosaltres tenir aquesta exposició al vestíbul de la Facultat, perquè la mostra visibilitza diverses dones de diferents nacionalitats —espanyoles, sueques franceses, etc.— que han estat pioneres en la defensa de la democràcia liberal, de la lluita contra el feixisme i en la defensa dels drets humans dels segles XX i XXI”. També ha expressat el seu agraïment a l’autor dels dissenys, el francès Pierre Marquès, i al Centre de Documentació Europea per la seva iniciativa.
Marquès és un artista que treballa amb una extensa sèrie de pintures titulada Mon manège à moi. Les seves obres tenen diferents formats, des de fotografies, pintures, dibuix clàssic fins a dissenys d’art urbà. L' abril de 2014 va presentar aquest mateix projecte, en forma de conferència, al Centre Georges Pompidou de París.
Aquesta exposició és organitzada pel Centre de Documentació Europea, la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia i la Càtedra Jean Monnet EUPOL, i es tracta d'una iniciativa de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM), una xarxa internacional d’institucions i organitzacions compromeses amb l’anàlisi i la promoció de polítiques públiques de memòria que pretén reflexionar sobre la història de les lluites per la democràcia i la llibertat a Europa i més enllà, apostant per una pluralitat de memòries i contribuint a una societat més solidària, tolerant i inclusiva.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Treball digne i creixement econòmic
- Reducció de les desigualtats
- Pau, justícia i institucions sòlides
- Igualtat de gènere
- Educació de qualitat