L'ECIU University presenta els resultats del repte sobre seguretat alimentària, al Prat de Llobregat
L’ECIU University va presentar el dia 23 de novembre passat el repte “Transformar el programa gratuït de distribució d’aliments garantint la seguretat alimentària per a grups vulnerables”, treballat amb el lideratge de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb el partenariat de l’Associació ABD i l’Ajuntament del Prat de Llobregat en el marc del desenvolupament del projecte “La Botiga”.
Els estudiants que han desenvolupat aquest repte, procedents de diferents disciplines acadèmiques i de diferents països com Canadà, Mèxic, els Països Baixos o Alemanya, van presentar els principals resultats del treball desenvolupat sota la coordinació de l’investigador de l’ICTA-UAB, Xavier Gabarrell. Aquest és un dels reptes que ofereix l’ECIU University, formada per 12 universitats internacionals, amb l’objectiu de resoldre desafiaments i necessitats de la vida real.
El repte planteja la creació i gestió de “La Botiga” en clau de futur, un establiment d’aliments autogestionat com a cooperativa que impacti positivament a nivell social i ambiental a la comunitat on es desenvolupa, el Prat de Llobregat. Per això han treballat amb una metodologia d’aprenentatge basat en el canvi, analitzant diferents models internacionals existents i desenvolupant propostes organitzatives que els permetin aconseguir els seus objectius. La finalitat és repensar i transformar el model actual de seguretat alimentària (gratuït i basat en subvencions), tenint en compte tota la cadena de valor alimentària, els seus actors, polítiques i pràctiques, assegurant-se de satisfer les necessitats dels grups més vulnerables.
En aquest sentit, van presentar propostes organitzatives des del punt de vista social, ambiental, econòmic i legal que interpel·len tot l’ecosistema local relacionat amb l’alimentació, l’economia, el cooperativisme i l’atenció social. Les idees presentades pels participants en el repte donen resposta a qüestions com l’autoabastiment, la sostenibilitat, l’economia circular, la cooperació i la participació, així com l’educació.
Així, doncs, el model de La Botiga proposat garanteix l’accés als aliments a tota la població, amb especial atenció als més vulnerables, mitjançant un sistema de producció agroecològic que prioritzi la producció local d’aliments o les xarxes de mercat local. Alhora, s’assegura un preu just per a productors i consumidors, redueix els residus d’envasament i minimitza l’impacte ambiental mitjançant la distribució de productor de km0, fomentant el malbaratament zero i recolzant l’economia local. La iniciativa promou un canvi en els estils de vida i de dieta, la igualtat, la inclusió i la participació social, tot fomentant l’educació ambiental.
El vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, va destacar la importància de la metodologia basada en el repte i la col·laboració amb la resta d’actors de la societat. “És la millor manera com la UAB vol treballar en el futur, fent front als reptes socials junts, perquè ens afecten a tots”. Per la seva banda, el coordinador d’aquest repte i investigador de l’ICTA-UAB, Xavier Gabarrell, va indicar que el treball basat en el repte els ha permès complementar la formació teòrica que tradicionalment s’imparteix a les aules amb una nova visió en què s’aprèn a través de l’acció. “La Universitat ECIU és per a nosaltres un motor de transformació de la UAB”, va dir Gabarrell.
El projecte també ha comptat amb la participació dels investigadors de la UAB, José Luis Molina González i Jordi Verdú Tirado; el tècnic de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Arnau Ballester, així com dels estudiants internacionals Alba Teruel Castillo, Andrea López, Elisa Marchini, Md Tanvir Alam Chowdhury, Oluchi Obi Busquet i José Antonio Barba. L’Associació ABD ha tingut un rol destacat en la definició del projecte i és qui gestiona l’establiment La Botiga.
Repte sobre prevenció de residus tèxtils
Al llarg d’aquest primer semestre també s’ha treballat el repte “Prevenció dels residus tèxtils”, amb la participació de Mercavallès, focalitzat en el consum domèstic de productes tèxtils i en la cerca de com establir hàbits sostenibles de consum, substitució i eliminació de roba. Els participants han cercat actuar en la prevenció de generació de residus, creant un projecte que permeti generar consciència en la població i definir les infraestructures necessàries per reduir els residus tèxtils.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Reducció de les desigualtats
- Fi de la pobresa
- Ciutats i comunitats sostenibles