"El millor del repte va ser poder tenir converses molt interessants amb gent de diferents parts del món"
Els estudiants Marcos Lascurain, del grau en Història, Política i Economia, i Ana Lupiañez, del doble grau en Dret +ADE, han participat en el repte Alpine smart working de l’ECIU University, proposat per la Universitat de Trento. Per aquest motiu, ambdós alumnes han gaudit d’un ajut de mobilitat amb l’objectiu de conèixer la realitat italiana objecte del repte i poder proposar solucions.
Marcos: “Els reptes són una manera molt maca i diferent d'aprendre, d'aconseguir crèdits, de complementar la teva formació acadèmica, de viatjar, de conèixer gent... Només hi trobo aspectes positius.
Ana: “La vida universitària no és només anar a classe i estudiar. També es tracta de treballar en problemes de la vida real i d'implicar-se amb la comunitat”.
Heu participat al repte Alpine smart working. En què ha consistit?
Ana: Aquest repte consistia a trobar una solució real a un problema real. Teníem 3 espais de coworking que tenien el mateix problema: falta de clients. Com que eren models de negoci diferents, hem hagut de trobar solucions diferents. Així, doncs, el que vam fer va ser analitzar els diferents grups objectiu per poder donar una solució específica a aquests proveïdors. Vam donar una solució global i cada proveïdor va agafar la que era la millor per a ells.
Marcos: Principalment, el nostre objectiu era evitar que les persones de les zones rurals de la regió del Trentino s'haguessin de traslladar a ciutats més grans i així tinguessin l'oportunitat de treballar en zones rurals en espais de coworking.
Expliqueu-nos com era el vostre dia a dia treballant en el repte amb estudiants d'un altre país.
Marcos: El primer dia va ser el més maco i ens van fer un recorregut per la ciutat de Trento. I després ens vam traslladar a Mezzano, que és una zona rural dels Alps. Vam tenir dies de treball molt durs on vam estar treballant des de les 8 del matí fins a la nit. Hem fet moltes activitats: treball en equip, cursos i conferències de professors i mentors. Va ser genial perquè es podien aprendre mètodes i ens van ensenyar coses interessants que després vam poder aplicar quan treballàvem amb els nostres grups.
Ana: Crec que el fet que fóssim de diferents cultures (al meu grup hi havia una noia italiana, un pakistanès i un portuguès), va fer que fos molt divers i molt divertit treballar amb aquesta gent, i tots ens vam portar fantàsticament. Teníem diferents enfocaments, diferents mètodes, i això també va ser molt interessant perquè és així com vaig conèixer diferents tipus de mètodes de treball que són realment útils.
Parleu-nos d’aquesta experiència de mobilitat a Trento
Ana: El primer dia que vam arribar vam començar a establir connexions amb la gent amb qui havíem estat parlant per internet. El punt de trobada va ser a la biblioteca de la Universitat i és allà on ens vam trobar amb el Marcos. No sabíem que hi aniria una altra persona de la UAB. Va ser una sorpresa agradable. Ens vam trobar allà, vam fer un recorregut per la ciutat per Trento. Va ser molt agradable, la gent era increïble. Allà vam parlar amb altres persones, vam menjar i després vam començar a treballar. Vam anar a diferents espais de coworking. El que estava a Trento estava ple i va ser molt xulo. Ens van mostrar l'espai, com hi treballa la gent, vam tenir una entrevista amb un client real, que va ser molt útil. Després d'això, vam anar en tren fins a Mezzano i també vam visitar un altre espai de coworking, i allà vam començar la feina. Va ser una experiència molt dinàmica. No vam parar ni un moment. Va ser realment fantàstic.
Marcos: El primer dia va ser molt divertit perquè ens vam adonar que érem persones diferents de moltes ciutats del món. Vam fer moltes activitats: algunes eren amb el nostre grup, però la majoria eren amb tothom. Va ser divertit durant el temps lliure, sopar junts i conèixer altres persones i les seves cultures. Va ser una experiència força bona i interessant.
Ana: Crec que hem fet amics per a tota la vida i això és molt divertit, perquè mai saps on pots trobar aquesta gent de nou.
Quina va ser la millor part del repte?
Marcos:. El millor va ser descobrir una nova manera d'aprendre, de treballar.
Ana: M'encantava estar en aquells espais de coworking. Quan estàvem a Mezzano, pensàvem com ho faria un client utilitzant els espais. Treballar en grup va ser realment fantàstic. La part de brainstorming va ser molt divertida perquè teníem fulls de paper i ho apuntàvem tot. Era com a les pel·lícules.
Marcos: A més, com que teníem tanta orientació, va ser genial aplicar el que estàvem aprenent. Va ser gratificant.
Què heu guanyat participant en aquestes activitats?
Ana: Personalment, he après a treballar en grup i a respectar les opinions dels altres; potser penses que la teva idea és la millor, però llavors una altra persona aporta una altra idea i això canvia. Va ser una molt bona experiència començar la feina com a la vida real.
Marcos: Aquesta experiència et dona l'oportunitat d'aprendre molt acadèmicament, però el que és més important, de manera personal. El millor per a mi va ser poder tenir converses molt interessants amb gent de diferents parts del món. Estàvem sopant i tenint una conversa amb algú del Pakistan, l'Iran o Noruega i podies comparar els teus idiomes, la teva cultura. Va ser molt enriquidor.
Ana: Coneixes gent d'arreu del món i fas amics.
A més, Marcos, ara estàs participant en el repte Digital inclusion against social inequality.
Marcos: Encara no hem acabat. El nostre objectiu és trobar una solució a un projecte que l'Ajuntament de Barcelona està fent al barri de Trinitat Nova. Volen donar dispositius digitals a persones que no tenen prou recursos per tenir connexió a Internet. Em sembla força interessant que es pugui fer treball de camp, parlar amb la gent, amb consumidors, empreses, etc., tothom que estigui implicat en el problema. Un cop arribes al barri i parles amb la gent, t'adones que algunes de les teves idees no són bones i t'has de replantejar el problema d'una altra manera. Aquest mètode d'aprenentatge basat en reptes és bo perquè t'acostes al problema i ofereixes solucions factibles i reals.
Ana: Després de participar en aquest repte i escoltar-lo parlar (a Marcos), segur que l'any vinent participaré en un altre repte.
L’ECIU University és una institució força nova. Què us va impulsar a apuntar-vos als reptes?
Ana: Vaig rebre un correu electrònic sobre els reptes i vaig anar al web i el primer que vaig veure va ser aquest (Alpine smart working). Com que m'interessa molt viatjar pel món i també treballar en espais de coworking, vaig pensar que aquesta podria ser una bona oportunitat per començar i veure quina és la feina real que hi fan.
Marcos: Participar en un repte és una manera molt maca i complementària de complementar la teva formació, també aconsegueixes crèdits i fas part de la teva formació acadèmica amb un aprenentatge diferent, coneixent gent, tenint l'oportunitat de viatjar i fer les coses d'una manera més dinàmica, no les classes magistrals habituals que tenim a la universitat. Un cop comences a treballar en un repte, t'apassiona el projecte i t'hi impliques.
Ana: La vida universitària no és només anar a classe i estudiar. També es tracta de treballar en problemes de la vida real i d'implicar-se amb la comunitat.
Marcos: Et dona una aproximació més propera a la vida del treballador perquè treballes amb persones diferents, que és com ho farem la majoria de nosaltres en el futur. Treballem amb persones de diferents edats, de diferents orígens per apropar-nos a aquest tipus de cultura de compartir idees.
Què li diríeu a un estudiant que està pensant a apuntar-se a un dels reptes de la l’ECIU University?
Marcos: Sens dubte recomanaria que s’hi apuntessin. De fet, ja he intentat convèncer els meus amics perquè s’inscriguin a altres reptes i fer-los junts. És una manera molt maca i diferent d'aprendre, d'aconseguir crèdits, de complementar la teva formació acadèmica, de viatjar, de conèixer gent... Només hi trobo aspectes positius.
Ana: Jo els diria que no ho dubtin, que s’inscriguin a un repte, a un micromòdul i que gaudeixin de la vida universitària. Al final del dia, és realment gratificant.
Més informació: Plataforma de reptes de l'ECIU University
Entrevista al canal de Youtube
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Educació de qualitat