La UAB dedicarà el curs a conscienciar sobre la necessitat de reduir l'ús de combustibles fòssils

Banderoles de la campanya contra els combustibles fòssils

La Universitat dedicarà el curs que ara s'inicia a conscienciar sobre la necessitat de minimitzar el consum d'energies fòssils. Amb el lema «Reduïm l'ús de combustibles fòssils!» s'han programat diverses activitats que es desenvoluparan al llarg del curs 2024-2025.

10/09/2024

Les energies renovables es basen en fonts naturals inesgotables, mentre que els combustibles fòssils són limitats i no renovables. La transició a energies renovables és fonamental per a garantir un subministrament d'energia sostenible a llarg termini. Però a més, quan els combustibles fòssils es cremen, alliberen diòxid de carboni i altres gasos d'efecte d'hivernacle que, al seu torn, atrapen la calor a la nostra atmosfera, la qual cosa els converteix en els principals responsables de l'escalfament global i del canvi climàtic.

Així, doncs, el principal objectiu d'aquesta campanya serà conscienciar la societat sobre la necessitat de reduir el consum de petroli, carbó o gas i augmentar l'ús d'energies netes i renovables.

Vagó de la Ciència i inauguració de curs

El tret de sortida de l'any temàtic serà la posada en marxa de la segona edició del Vagó de la Ciència de la UAB, una iniciativa conjunta de la UAB i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que ofereix una exposició interactiva monotemàtica dins d'un dels tren de la línia que passa per la UAB i que enguany, en la segona edició, es dedicarà als combustibles fòssils i les alternatives renovables.

Aquesta iniciativa, que va tenir molt bona acollida durant la primera edició el curs passat, dedicada a la salut mental, compta enguany amb la participació d'una trentena d'investigadores i investigadors de la UAB, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Les activitats continuaran amb l'edició de tardor de La Comunitària, que tindrà lloc l'1 d'octubre de 12 a 16 h al voltant de la plaça Cívica de la UAB.

Posteriorment, el dia 14 d'octubre tindrà lloc, a les 12 h a la sala d'actes del Rectorat, l'acte institucional d'inauguració del curs acadèmic. Kevin Anderson, professor de canvi climàtic i energètic del Tyndall Center a l'Escola d'Enginyeria de la Universitat de Manchester, pronunciarà la lliçó inaugural, que es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de la UAB.

Compromís de la UAB amb el medi ambient

La UAB és una universitat amb una llarga trajectòria en el compromís amb el medi ambient. Els darrers anys ha reduït notablement el consum d'energies fòssils i ha augmentat el d'energies renovables.

En aquest sentit, la UAB va aprovar el mes d'abril passat un ambiciós programa de política climàtica per tal d'eliminar l'ús de combustibles fòssils, disminuir la petjada de carboni i compensar les emissions de gasos d'efecte hivernacle amb l'objectiu d'assolir la neutralitat climàtica l'any 2030.

La UAB va ser pionera en la creació dels estudis de Ciències Ambientals i en la recerca en aquest àmbit; compta amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), un dels millors centres de recerca a escala internacional, i ha dut a terme diferents plans per millorar la gestió ambiental del campus, com el Pla de sostenibilitat (2013-2017), el Pla Campus Saludable i Sostenible (2018-2022) i el Pla Campus SiS (2023). De fet, el Pla estratègic 2018-2030 de la Universitat fa explícita la intenció d'implantar un model d'universitat sostenible, amb èmfasi especial en la formació, la conscienciació mediambiental i la mobilitat.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Energia neta i assequible
  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables