Hidrógeno verde
Investigadores
Carolina Gimbert
Doctora en Química, professora del Departament de Química de la UAB i co-investigadora principal del grup de recerca CatSyNanoMat. Ha estat coordinadora científica de grup d’investigació a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), professora Serra-Húnter a la UB i investigadora Ramón y Cajal a la UAB. Durant la seva carrera científica ha realitzat estades de recerca a la Universitat Friedrich-Alexander d’Erlangen-Nürnberg (FAU, Alemanya), la Universitat de Nova Gal·les del Sud (UNSW, Austràlia), l’Institut Nacional d’Argonne (APS-ANL, Estats Units d’Amèrica) i l’Institut Max-Planck per a la recerca de la matèria en estat sòlid (MPI-FKF, Alemanya).
Els seus treballs científics es centren en el desenvolupament de sistemes catalítics que acceleren o fan més eficients algunes transformacions químiques en diferents àmbits i en particular en el marc d’esquemes d’energia sostenible. Actualment lidera dos projectes en aquest camp amb l’objectiu de disminuir la petjada de carboni de l’activitat humana, mitjançant nous materials orgànics i híbrids que descomponen l’aigua per generar hidrogen per acció directa de la llum solar (MOLMATOSOL) o la transformació del diòxid de carboni a productes d’alt valor afegit com són l’etilè o l’etanol amb una cel·la fotoelectroquímica (SOREC2). Més enllà d’aquests projectes, dedica part de la seva activitat investigadora a desenvolupar i entendre els mecanismes de sistemes fotocatalítics que generen molècules orgàniques polifuncionals amb potencials aplicacions biomèdiques, amb l’objectiu de fer els processos més nets i eficients.
Xavier Sala
Xavier Sala Román (Sant Feliu de Guíxols, 1979) es va llicenciar en química a la UdG i va obtenir el títol de doctor en la mateixa especialitat l'any 2007. Després es va traslladar a l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) per a la recerca postdoctoral sota la direcció del Prof. P. W. N. M. van Leeuwen i l'any 2008 va ser nomenat coordinador científic del grup del grup del Prof. A. Llobet a l'ICIQ. Després d'una tercera estada postdoctoral a l'IRTA esdevingué professor Lector al Departament de Química de la UAB l'any 2010, on va promocionar a professor Agregat l’any 2018 i a Catedràtic el 2024. Des del 2011, dirigeix ¿¿el grup de recerca Selective RedOx Catalysis (SelOxCat) i centra la seva recerca en el camp de la fotosíntesi artificial, facilitant el desenvolupament de noves tecnologies d'energia renovable mitjançant nous coneixements fonamentals en (foto)electrocatàlisi. És coautor de més de 90 articles científics (incloent 6 capítols de llibre) i 2 patents i ha estat professor visitant a la Universitat de Califòrnia Berkeley i professor convidat al LCC-CNRS (Toulouse) i a la Universitat de Roma, Tor Vergata. Va ser guardonat amb el Premi ICREA Acadèmia l’any 2020.
Podeu veure la producció científica de Xavier Sala al Portal de recerca de la UAB.