Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental

TransMedia Catalonia celebra el GAAD 2021 amb el llançament de la versió estable de la plataforma d'accessibilitat MAP

16 jul. 2021
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Dins les activitats del GAAD 2021, la plataforma d’accessibilitat als mitjans MAP (Media Accessibility Platform) llançarà la versió estable.

Imatge Logo MAP. Dins les activitats del GAAD 2021, la plataforma d¿accessibilitat als mitjans MAP (Media Accessibility Platform) llançarà la versió estable.

El Global Awareness Accessibility Day (GAAD per les sigles en anglès), o Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Accessibilitat, és un esdeveniment mundial que se celebra cada any el tercer dijous de maig amb l’objectiu de sensibilitzar tothom de la importància de l’accessibilitat i la inclusió digitals.

Aquest any se celebra el 20 de maig i, dins les activitats del GAAD 2021, la plataforma d’accessibilitat als mitjans MAP (Media Accessibility Platform) donarà per acabada la versió beta i llançarà la versió estable.

MAP s’imagina un món on tothom té accés a tots els mitjans. Això només serà possible si tots col·laborem i intercanviem informació sobre pràctiques, serveis, tecnologies i eines d’accessibilitat als mitjans. I aquest és precisament l’objectiu de MAP: facilitar aquesta col·laboració i intercanvi.

L’accessibilitat als mitjans s’ha convertit en un tema clau en l’agenda mundial de polítiques, pràctiques i recerques relacionades amb la inclusió social i cultural. Moltes institucions nacionals i internacionals han redactat o aprovat legislació específica, recomanacions i estàndards. Les associacions han fet pressió i han sensibilitzat sobre aquest tema, i la indústria ha desenvolupat noves solucions tècniques. Els investigadors han abordat els serveis d’accessibilitat, fent estudis de recepció, proposant nous enfocaments i proporcionant formació en les diverses modalitats vinculades a l’accessibilitat als mitjans. Tots aquests esforços han generat una gran quantitat d'informació sobre l'accessibilitat als mitjans des de diverses perspectives, informació que augmenta de manera ràpida i constant. Malauradament, bona part d’aquesta informació no és fàcil de trobar perquè està fragmentada en diferents repositoris i llengües. Això ha tingut un impacte negatiu en el desenvolupament d'una agenda comuna que pugui fer front al repte de crear una societat globalment inclusiva.

La plataforma MAP té com a objectiu oferir un atles unificat que permeti dibuixar el panorama mundial de l’accessibilitat als mitjans de manera estructurada i actuï com a node central en la recerca, política, formació i pràctica d’aquest àmbit.

La base de dades de MAP recull publicacions, esdeveniments, projectes, cursos de formació, lleis, estàndards i recomanacions. La base de dades s’actualitza constantment gràcies a la feina de molts col·laboradors i actualment recull més de 2.000 publicacions, 700 presentacions en congressos i 140 lleis i normatives.

La plataforma MAP va ser creada el 2016 per Gian Maria Greco (Universitat de Varsòvia), Anna Matamala (Universitat Autònoma de Barcelona), Pilar Orero (Universitat Autònoma de Barcelona) i Pablo Romero Fresco (Universitat de Vigo). Des del 2018, el grup de recerca TransMedia Catalonia gestiona la plataforma MAP. Al llarg dels anys, ha rebut finançament i suport de diverses agències, incloses la Comissió Europea, PADIR (UAB) i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya. Actualment, la plataforma MAP col·labora amb la xarxa europea LEAD-ME i té el suport de la xarxa ALMA.

Dins de