Grups de recerca
El grup Advanced Systems for Automation and Control (ASAC) desenvolupa la seva recerca en Sistemes i Control i disposa d’una àmplia experiència en teoria de control i les seves aplicacions. El grup se centra en el desenvolupament de teories fonamentals de control i en la implementació de nous mètodes de control per resoldre problemes pràctics de l'enginyeria. En aspectes teòrics, el grup està interessat, entre d'altres, en el control PI/PID, el control predictiu basat en models, el control en mode lliscant, l'optimització multiobjectiu i el control basat en esdeveniments. El grup treballa en un ampli ventall d'àrees d'aplicació, incloent sistemes mediambientals, gestió d'energies renovables en xarxes intel·ligents, sistemes financers i sistemes epidèmics, entre d'altres.
El grup és molt actiu en el camp dels processos de tractament d'aigües residuals urbanes, amb recerca centrada en l'operació i control en el paradigma de l'economia circular.
El grup ASAC forma part d'un Grup de Recerca Consolidat (CGR) reconegut per la Generalitat de Catalunya.
Responsable del grup: Dr. Ramon Vilanova
El grup de recerca de Sistemes de Transport Intel·ligent és un equip amb una gran experiència en l'àrea de la Modelització, Simulació i Optimització de Sistemes de Transport i Logística, especialitzat en aplicacions i serveis basats en les últimes tecnologies TIC en l'àrea de Gestió del Trànsit Aeri (ATM), Mobilitat Aèria Urbana (UAM) i Sistemes Aeris no Tripulats (UAS). Durant els darrers 10 anys, el grup ha participat en projectes d'avantguarda en els àmbits esmentats i ha posat en marxa un laboratori especialitzat sistemes aeris no tripulats.
En l'àmbit de l’ATM, els principals esforços en centren en l'ús de tècniques d'intel·ligència artificial per a la resolució de conflictes en horitzons temporals, estratègics i tàctics, el disseny d'indicadors de complexitat del trànsit aeri mitjançant la teoria de gràfics i l'extensió de models causals amb dinàmiques sociotècniques. En l'àmbit dels UAM, el principal repte és el disseny i la implementació d'un conjunt de serveis intel·ligents DCB (Dynamic Capacity Balance) automatitzats i interoperables per acollir i homologar de manera segura missions UAS amb el focus en dos segments específics: la logística empresarial i la inspecció repetitiva de grans infraestructures. Més recentment, el grup de recerca ha ampliat els esforços cap a l'àrea de la mineria de dades i la implementació d'eines de suport a AI Cockpit.
Responsable del grup: Dr. Miquel Àngel Piera
El grup Quantum Communication and Secure Information (Q-CSI) pertany al Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la UAB. El grup Q-CSI té una sòlida experiència en el disseny, anàlisi i optimització de comunicacions per satèl·lit fent èmfasi al nivell físic i de sistema. Les activitats del grup Q-CSI , juntament amb col·laboracions internacionals, se centren actualment en el desenvolupament d'estratègies de comunicació quàntica segura per a l'espai.
El grup pertany a la xarxa europea d'experts en Comunicacions per Satèl·lit y a un Grup de Recerca Consolidat (SGR) reconegut per la Generalitat de Catalunya.
Responsible del grup: Dra. Ángeles Vázquez-Castro
El grup de recerca en Processament del Senyal per a Comunicacions i Navegació (SPCOMNAV) duu a terme recerca fonamental i aplicada en el processament estadístic del senyal amb èmfasi en la teoria de l'estimació i la detecció, abordant aplicacions de la vida real en la intersecció del processament del senyal i les comunicacions sense fils.
Les activitats de recerca del grup se centren en els Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit (GNSS) de nova generació. En aquest context, SPCOMNAV és un grup de recerca de renom mundial en el processament de senyal. El grup també se centra en tècniques de posicionament per a 5G, més enllà de les xarxes cel·lulars 5G i 6G, explotant les seves característiques clau com l'ús de sistemes de sortida massiva d'entrada massiva (MIMO), l'ús de senyals d'ona mil·limètrica per a un posicionament precís d'un sol node i l'explotació de superfícies intel·ligents reconfigurables (RIS) per superar els bloquejos de senyals en la línia de visió. Els investigadors de SPCOMNAV van ser dels primers implicats en l'anàlisi del rendiment de posicionament de senyals 4G fa més d'una dècada. El seu treball va inspirar a molts investigadors i ha despertat l'interès per l'ús de senyals 5G per al posicionament, coincidint amb el fet que el posicionament va ser reconegut pel 3GPP com una de les característiques bàsiques a tenir en compte en el disseny del sistema 5G.
SPCOMNAV va iniciar les seves activitats l'any 2006, rebent el reconeixement de Grup de Recerca Consolidat (CRG) per part de l'Administració catalana.
Responsable del grup: Dr. Gonzalo Seco
Web del grup: http://spcomnav.uab.es
Les nostres vides modernes estan embolcallades al voltant de l'espectre electromagnètic. No ho podem veure ni sentir, però sense ell no tindríem comunicacions mòbils o sense fil.
La limitació de rendiment de qualsevol xarxa sense fil sempre estarà a la capa física, perquè la quantitat d'informació que es pot transferir entre dues ubicacions està limitada per la disponibilitat de l'espectre, les lleis de propagació electromagnètica i els principis de la teoria de la informació.
La filosofia que subratlla totes les activitats del grup de recerca és l'optimització de l'ús de l'espectre a través de la ideació de nous dispositius per a sistemes sense fil que neixen de materials funcionals que presenten característiques estructurals i propietats significatives que treuen el millor d'aquestes tecnologies mitjançant mètodes de disseny a mida.
WavesLaB és un Grup de Recerca Consolidat (SGR) reconegut per la Generalitat de Catalunya.
Responsable del grup: Dr. Pedro de Paco
El grup Wireless Information Networking (WIN) pertany al Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la UAB i està format per un equip multidisciplinari (enginyers informàtics i de telecomunicació). El grup WIN té una sòlida experiència en l'aplicació d'algorismes de processament de dades i senyal estadístic en xarxes de sensors sense fils i processament de la parla. Les activitats de del grup se centren ara en el desenvolupament de solucions d'aprenentatge automàtic per extreure valor de dades sense fils considerant dues verticals industrials: eHealth i Industry 4.0/5.0.
El grup WIN forma part d'un Grup de Recerca Consolidat (CGR) reconegut per la Generalitat de Catalunya.
Responsable del grup: Dr. Antoni Morell