Línia d'ultra alta temperatura (UHT)
El sistema d’Ultra Alta Temperatura (sigles en anglès UHT, Ultra High Temperature o Ultra Heat Treatment) és un procés tèrmic que s’utilitza per maximitzar la destrucció dels microorganismes i minimitzar els canvis químics presents en els aliments i productes farmacèutics líquids. Consisteix en escalfar el producte a més de 135ºC durant un interval de segons, per refredar-lo ràpidament.
Disposem de dos equips UHT:
- Gea Finnah amb un cabal nominal de fins a 1000L/h, i homogeneïtzador de dues etapes, amb una pressió màxima de 400 bars. Sistema d’intercanvi multitubular, pre-escalfament amb retenció entre 15-60 s i manteniment a alta temperatura de 2-15s.
- Equip UHT Tetra Therm® Aseptic Pilot de Tetra Pak, amb homogeneizador de doble etapa, Tetra Alex® S05 i una pressió màxima de 250bars (homogeneïtzador configurable per treballar en zona asèptica i no-asèptica). L’equip UHT té un cabal nominal variable fins 300L/h. Es tracta d’un intercanviador tèrmic tubular.
Es podem realitzar 4 tipus de tractaments:
- Sistema directe (VTIS): S’injecta directament vapor en el producte pre-escalfat, assolint quasi instantàniament la temperatura de 135-150ºC que es mantinguda 4 segons). Seguidament, per expansió s’elimina aquest vapor afegit.
- Sistema indirecte (FLEX): amb secció de pre-escalfament i escalfament final i temps de retenció de 2 a 360s.
- Sistema Plus: Combinació de sistema indirecte i directe.
- Sistema indirecte amb desaireig: per eliminació de components volàtils.