Desenvolupen una eina per detectar fake news sobre seguretat alimentària
Investigadors de la UAB han desenvolupat una eina d’intel·ligència artificial per detectar fake news en l’àmbit de la seguretat alimentària. La proposta, anomenada Asclepium Oracle, ha guanyat el primer premi de la Hackaton de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària EFSA.
Asclepium Oracle, una eina de discriminació de fake news desenvolupada per un equip multidisciplinari d’investigadores i d’investigadors de la UAB, ha guanyat el primer premi de la Hackaton de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). La convocatòria, adreçada a salvaguardar la credibilitat de la informació sobre els aliments i la seguretat alimentària a la Unió Europea, ha premiat la iniciativa amb 7.000 euros.
El sistema desenvolupat per l’equip de recerca de la UAB utilitza la ciència de dades per detectar i prioritzar fake news basades en el corpus d’opinions científiques de l’EFSA. Aprofita dades científiques per detectar notícies falses en la premsa, fent-ne una distinció i separant les notícies del clickbaiting mitjançant una nova metodologia basada en tècniques d’anàlisi de coincidències en els textos i d’emparellament de patrons. Aquests algoritmes i tècniques per detectar patrons es combinen amb la validació de les notícies, proposades per l’EFSA, per part d’un equip d’experts en comunicació i en seguretat alimentària, per tal de proporcionar una puntuació final de la fiabilitat de cada notícia.
L’equip de la UAB va fer una demostració per presentar la seva proposta a la cerimònia online de l’entrega de premis el divendres 19 de març. En la recerca han participat els investigadors i investigadores de l’àmbit de la seguretat alimentària Jordi Serratosa Elena Jacas, Olga Pijoan, Andrea López, Eduard Grau i Carolina Ripollés; de l’àmbit de la intel·ligència artificial Remo Suppi, Álvaro Wong i Edwar Macias; i de l’àmbit de la comunicació Santiago Tejedor, Cristina Pulido i Diana Sanjinés.