Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Psicologia Social

L'investigador Miquel Domènech rep una ajuda de La Marató per a un projecte en salut mental

20 gen. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

L’edició de La Marató de TV3 dedicada a la salut mental finançarà amb 10,5 milions d’euros un total de 36 projectes, un dels quals compte amb la participació del Dr. Miquel Domènech, investigador i professor d'aquest departament.

Com perceben les situacions quotidianes els pacients amb depressió

Miquel Domènech, investigador del Departament de Psicologia Social, participa al projecte «Noves dianes terapèutiques en la depressió: el paper de la percepció situacional», coordinat per l'investigador David Gallardo, de la Universitat de Barcelona i que també compta amb la participació de Marta Subirà, de la Fundació Parc Taulí.

«La depressió és un trastorn que suscita una preocupació creixent a la societat. Els tractaments farmacològics i psicològics no sempre funcionen. Entre d’altres factors, això es deu al fet que la depressió és un trastorn heterogeni i complex: no tots els pacients són iguals, i encara no sabem que¿ funciona per a qui. A més, és incert com sorgeixen els pensaments depressius i els sentiments negatius a la vida quotidiana. En aquest projecte, abordarem aquestes qüestions crucials investigant la percepció¿ situacional dels pacients, és a dir, com experimenten i viuen les situacions quotidianes», exposa Miquel Domènech.  

Mitjançant realitat virtual i qüestionaris, els investigadors avaluaran com les persones amb depressió acostumen a veure diferents situacions al laboratori i al dia a dia: quines situacions es perceben com a exigents o desafiants? Quines es veuen com més adverses, o altrament, més agradables? Quines provoquen les sospites dels pacients i els posen en alerta? L’equip d’investigació implicarà els pacients de la comunitat en el projecte de recerca mitjançant sessions obertes en què recollirà les seves opinions sobre els objectius i mètodes del projecte. Al final de la investigació els pacients seran informats dels resultats de l’estudi.

Dins de