La UAB, la millor universitat en recerca sostenible de l'Estat segons el rànquing QS
Els nous QS World University Rankings: Sustainability 2023 —que avaluen 700 universitats de tot el món— han classificat la UAB en primera posició en matèria de recerca sostenible d'entre totes les universitats de l'Estat espanyol. Aquest és un dels vuit indicadors relacionats amb la sostenibilitat que analitza la 1a edició d'aquests rànquings, els quals han atorgat a la UAB el segon lloc a nivell global de tot l'Estat.
La primera edició dels QS World University Rankings: Sustainability 2023 —que acaben de fer-se públics— avaluen 700 universitats de tot el món per determinar-ne l'impacte ambiental i social. L'impacte s'avalua en vuit categories (o indicadors) per captar de manera efectiva el rendiment universitari a l'hora de fer un canvi positiu per a les persones i el planeta.
Els indicadors de QS Sustainability Rankings 2023 es divideixen en dos apartats: impacte ambiental i impacte social. Dins l'apartat d'impacte ambiental analitzen les institucions sostenibles, l'educació sostenible i la recerca sostenible, mentre que en l'apartat d'impacte social avaluen la igualtat, l'intercanvi de coneixement, l'impacte educatiu, l'ocupabilitat i les oportunitats i la qualitat de vida.
La UAB ha quedat classificada en la posició 55 a nivell general, per darrere nomès de la UB en l'àmbit estatal. Ha obtingut la posició 62 del món en impacte ambiental (2a d’Espanya) i 94 del món en impacte social (3a d’Espanya).
Tanmateix, la UAB se situa en el primer lloc entre totes les universitats de l'Estat pel que fa a la recerca sostenible (84,3), per davant de la Universitat de Barcelona (79,2) i la Universitat del País Basc (76,4). Aquest indicador avalua l'activitat investigadora de la universitat al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i si el govern finança la recerca i el desenvolupament en aquest àmbit.
En l'indicador de qualitat de vida —dins l'impacte social— la UAB també se situa en la primera posició (92,6), igualada amb la UB. Aquest indicador serveix per entendre el compromís d'una institució amb el benestar, dins i fora de la universitat, i també analitza l'activitat de recerca sobre la qualitat de vida, les opcions de salut al campus i la qualitat de l'aire a la regió, per exemple.
En els restants sis indicadors la UAB obté altres puntuacions que l'allunyen de la primera posició, com ara institucions sostenibles (49,9), educació sostenible (64,5), igualtat (84,4), intercanvi de coneixement (85,7), impacte de l'educació (70,2) i ocupabilitat i oportunitats (49,6).
En total, així doncs, i d'acord amb els vuit indicadors, la UAB es classifica en segon lloc entre totes les universitats de l'Estat gràcies a la seva posició 55 en la llista global, només per darrere de la Universitat de Barcelona, que queda en el lloc 21. En tercer lloc estatal hi ha la Universitat Complutense de Madrid, en el lloc 64 global.