La doctora Pilar Torrecilla, professora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, premiada amb l'Early Career Award de la Schizophrenia International Research Society 2025
La Schizophrenia International Research Society (SIRS) ha seleccionat a la doctora Pilar Torrecilla com a guanyadora l’Early Career Award 2025. Aquest premi ha facilitat la seva assistència al congrés anual de la SIRS celebrat a Chicago, Estats Units del 29 de març al 2 d’abril de 2025. Aquest reconeixement s’atorga a joves investigadors/es que han demostrat un compromís excepcional amb la recerca sobre l’esquizofrènia a través de la investigació, la docència i la pràctica clínica.

La Schizophrenia International Research Society és una organització internacional dedicada a unir investigadors i clínics especialitzats en l'esquizofrènia i els trastorns de l’espectre de la psicosi. La seva missió inclou intercanviar els últims avenços en recerca, fomentar la diversitat i inclusió, facilitar la comunicació i col·laboració internacional, donar suport al desenvolupament de futures generacions de científics, i augmentar la comprensió pública de l'impacte de l'esquizofrènia en les persones i la societat.
Durant el congrés, la Pilar va realitzar una presentació oral titulada “Predictive Validity of Psychotic-Like Experiences in Daily Life 8 Years Later: Examining the Moderating Role of Psychosis-Proneness Polygenic Susceptibility”. L’estudi, de naturalesa longitudinal, ha estat liderat per la doctora i professora del mateix departament, Neus Barrantes-Vidal, i co-autoritzat pel doctor Thomas Kwapil, de la Universitat d’Illinois (Estats Units). La recerca, que utilitza una tècnica d'avaluació momentània en la vida diària de les persones mitjançant qüestionaris que arriben al telèfon mòbil, analitza com l’esquizotípia i les experiències psicòtiques en la vida quotidiana poden predir l’aparició de símptomes vuit anys més tard. A més, també examina com la susceptibilitat genètica a la psicosi modera algunes d’aquestes associacions a llarg termini, posant de manifest la importància combinada dels factors psicològics i genètics en el desenvolupament d’experiències psicòtiques al llarg del temps.
La professora Pilar Torrecilla és investigadora del grup de recerca Interacció Persona-Ambient en el Risc i la Resiliència per a la Salut Mental, liderat per la professora Neus Barrantes-Vidal, qui durant el congrés també va realitzar una presentació sobre el paper de la dona a la ciència i les desigualtats de gènere que existeixen a la recerca. Al congrés també van participar les investigadores predoctorals d’aquest grup, la Valeria Lavín i la Karen Fagián, qui van presentar dos pòsters científics sobre les seves tesis doctorals. Amb les troballes dels estudis presentats s’espera aprofundir i avançar en els coneixements sobre els factors que confereixen vulnerabilitat i resiliència als trastorns de l’espectre de la psicosi.