Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Psicologia Clínica i de la Salut

La Dra. Beatriz Olaya contribueix a la comprensió de la relació entre activitat física, soledat i salut mental en persones grans

28 març 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La investigadora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB ha participat en un estudi pioner que revela com la soledat actua com a mediadora entre l’activitat física i els trastorns mentals comuns en persones grans.

s

La Dra. Beatriz Olaya, investigadora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha estat una de les autores d’un estudi recent publicat a Mental Health and Physical Activity que explora les relacions longitudinals entre l’activitat física, la soledat i la salut mental en persones d’edat mitjana i avançada. Aquesta investigació, realitzada en el marc de l’estudi Edad con Salud, aporta noves evidències sobre com la soledat actua com a factor mediador entre la inactivitat física i els trastorns mentals comuns, com ara la depressió major i el trastorn d’ansietat generalitzada.

L’estudi, que ha analitzat dades de gairebé 2.000 participants durant un període de vuit anys (des del 2014 fins al 2022), revela que la inactivitat física prediu nivells més alts de soledat, que al seu torn augmenten el risc de patir trastorns mentals comuns. A més, també s’ha observat una relació bidireccional: la soledat pot conduir a una major inactivitat física, i els trastorns mentals comuns poden exacerbar els sentiments de soledat. Aquests resultats subratllen la importància de promoure l’activitat física i abordar la soledat com a part de les estratègies per millorar la salut mental en les persones grans.

L’estudi, que utilitza models estadístics avançats per analitzar les relacions i dinàmiques temporals entre aquests factors, no només contribueix a la comprensió científica, sinó que també proporciona una base per al disseny d’intervencions més efectives per a la població gran.

Els autors destaquen que aquests descobriments tenen implicacions clíniques significatives: “Les intervencions que promouen l’activitat física, especialment en entorns socials, podrien ser clau per reduir la soledat i millorar la salut mental en aquest col·lectiu. A més, és essencial avaluar i tractar la soledat en persones amb trastorns mentals per facilitar la seva participació en activitats físiques”.

Per a més informació sobre l’estudi, podeu consultar l’article complet publicat a Mental Health and Physical Activity i accedir a la pàgina web de la cohort Edad con Salud.

 

Dins de