L'article del mes de març: Eficàcia de les intervencions psicològiques perioperatòries en el dolor postquirúrgic
La iniciativa “L'article del mes”, impulsada per la Comissió d'Investigació i Comunicació del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, destaca aquest març l'estudi “Effectiveness of peri-operative psychological interventions for the reduction of postsurgical pain intensity, depression, anxiety and pain catastrophising”, publicat a la revista European Journal of Anaesthesiology ,com a l'article del mes de març.

Aquest estudi, liderat per Juan Ramón Castaño, doctorand de la facultat de medicina de la UAB, compta amb la col·laboració dels professors Juan Vicente Luciano i Albert Feliu i de la investigadora postdoctoral Estíbaliz Royuela, del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, juntament amb investigadors de l'Hospital del Mar i l'Institut de Recerca Sanitària d'Aragó. Es tracta d'una revisió sistemàtica i metaanàlisi que avalua l'eficàcia de les intervencions psicològiques aplicades en el període perioperatori per reduir la intensitat del dolor postquirúrgic, l'ansietat, la depressió i la catastrofització del dolor.
Resultats principals
L'anàlisi va incloure un total de 27 assaigs clínics aleatoritzats (1462 pacients al grup d'intervenció i 1528 al grup control). Els resultats van mostrar que les intervencions psicològiques en el període perioperatori van aconseguir una reducció significativa de la intensitat del dolor i de l'ansietat en comparació amb l'atenció habitual. No obstant això, els efectes sobre la depressió i la catastrofització del dolor van ser menys concloents.
L'estudi també va identificar que les intervencions psicològiques realitzades per psicòlegs van ser més efectives que aquelles aplicades per altres professionals de la salut, i que la teràpia cognitiu-conductual (TCC) sembla ser especialment beneficiosa per reduir la intensitat del dolor postquirúrgic.
Implicacions de l'estudi
Aquests resultats destaquen la importància d'integrar les intervencions psicològiques en la gestió perioperatòria del dolor, especialment en pacients amb major risc de cronificació del dolor. Segons els autors, la identificació precoç de factors psicològics com l'ansietat i la catastrofització del dolor podria facilitar el disseny d'estratègies més personalitzades i efectives per millorar els resultats postquirúrgics.
L'estudi representa un avanç significatiu en la comprensió de l'impacte de les intervencions psicològiques en l'àmbit quirúrgic i reforça la necessitat de considerar aquests enfocaments dins de l'atenció multidisciplinària als pacients sotmesos a cirurgia.