Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Actualitat

Resultats de la cerca

  • Alumnat practicant amb material didàctic

    La UAB posa en obert material didàctic per divulgar l'arqueologia a les aules

    El programa Investiga.edu, coordinat per grups de recerca del Departament de Prehistòria amb la finalitat de divulgar l’arqueologia a les escoles, posa en marxa Investiga.edu en obert, una iniciativa de treball transversal que ofereix el material didàctic del programa en format virtual perquè el professorat dels centres escolars el pugui fer servir a l’aula. Els primers materials estan dedicats als jaciments de les coves pirinenques de Montanissell i del Sardo.

  • Eines de material orgànic trobades a la Cueva de lo Murciérlagos

    Troballes excepcionals sobre l'equipament dels arquers prehistòrics de fa 7.000 anys

    Un estudi liderat per la UAB revela informació inèdita sobre les tècniques i materials per al tir amb arc en el Neolític inicial a la península Ibèrica. La bona preservació de les restes de la Cueva de Los Murciélagos d’Albuñol (Granada) ha permès identificar les cordes d'arc més antigues d'Europa, així com l'us de fusta d'olivera i canya i de brea de bedoll per a la confecció de fletxes. Els resultats, que es publiquen a Scientific Reports, mostren un grau de precisió i domini tècnic dels artesans neolítics sense precedents.

  • Experimentació amb quitrà

    La troballa arqueològica que revela com els neandertals fabricaven quitrà a Gibraltar fa 60.000 anys

    En unes excavacions a la cova Vanguard, a Gibraltar, s’ha trobat per primera vegada l’estructura que feien servir els neandertals fa 60.000 anys per extreure quitrà i utilitzar-lo en la fabricació d’armes de caça o protecció. La troballa ha servit per identificar quina metodologia d’extracció van desenvolupar i mostra l’elevat i complex nivell d’organització i cognició dels neandertals.

  • Flyer del documental Off  the Archaeological Record

    La història recent de l'arqueologia en clau de gènere, feta documental

    La sala de cinema de la UAB ha acollit la preestrena d’Off the Archeological Record, un documental de recerca doctoral que narra, a través de les experiències personals d'arqueòlogues molt diverses, el passat recent de la disciplina des d'una perspectiva de gènere. Les expertes aborden, entre d’altres qüestions, les desigualtats de gènere que encara hi són arrelades malgrat els avenços assolits, i com poden influir en les carreres professionals.

  • Peces lítiques prehistòriques

    Nova metodologia per a la reconstrucció virtual d'eines lítiques

    Investigadors del Departament de Prehistòria han desenvolupat ReVIBE, (Refitting Visualisation using Blender Engine), un innovador protocol que permet la reconstrucció virtual de remuntatges d'artefactes lítics mitjançant modelatge 3D i el programari d'animació Blender. Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista Plos One i a la plataforma protocols.io, que permet compartir de manera col·laborativa protocols tècnics reproduïbles.

  • Tomba argárica de La Almoloya (Murcia) amb esquelet i aixovar y vista del jaciment de Gatas (Almería)

    Qüestionen la teoria d'una invasió violenta de la península Ibèrica a la fi de la prehistòria

    Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Múrcia (UM) desafia la teoria que grups guerrers amb un component genètic "estepari" originari de l'est d'Europa van substituir violentament la població masculina de la península Ibèrica fa uns 4200 anys, i planteja un escenari diferent en què els grups amb ascendència "estepària" es van barrejar amb altres locals afeblits demogràficament.

  • Projectil fet de Cervus elaphus trobat a Coro Trasito

    Els primers neolítics del Pirineu van aplicar estratègies de selecció d'espècies per produir artefactes ossis

    Un estudi liderat per investigadors de la UAB i del CSIC ha revelat que els primers grups neolítics que van ocupar fa 7.000 anys el jaciment pirinenc de Coro Trasito (Tella, Osca) van aplicar estratègies de selecció d'espècies per fabricar les seves eines d'os i van triar els cérvols per a les puntes de projectil. El treball, publicat a la revista PLoS ONE, ha aplicat per primera vegada en un jaciment neolític una innovadora combinació de mètodes per obtenir aquests resultats.

  • Departament de Prehistòria de la UAB

    Resolt el procés electoral a la direcció del Departament de Prehistòria

    Renovat el càrrec de direcció del departament

  • Restes ceràmiques i metàl·liques trobades a la Cova de l'Home Mort.

    Restes de ceràmica confirmen l'ocupació de la cova de l'Home Mort de Soriguera en època romana

    La campanya d’excavacions d’enguany duta a terme per arqueòlegs de la UAB i del CSIC a la Cova de l'Home Mort Soriguera (Pallars Sobirà, Lleida) ha tret a la llum restes de ceràmiques romanes de finals de l’Imperi Romà (segle V dC), així com una singular punta de fletxa de bronze de més de 3.500 anys d’antiguitat. També s’han recuperat fragments de ceràmica que correspondrien al final del Neolític i al Calcolític, la qual cosa apunta a l’ocupació de la Cova en diverses èpoques i en fa un jaciment cabdal per entendre l'ocupació humana de l’Alt Pirineu al llarg de milers d’anys.

  • Fragments de ceràmica neolítica decorada

    Troben evidència directa del consum de lactis al Pirineu en la fase més inicial del Neolític

    Un estudi conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Saragossa i la Universitat d’Estrasburg sobre restes de les coves de Chaves i Puyascada, totes dues a Osca, ha trobat la primera evidència directa del consum i processament de productes lactis al Pirineu ja als inicis del Neolític, fa 7.500 anys, així com de derivats del porc. El resultat qüestiona la consideració que l'explotació d'aquests productes a la serralada pirinenca hauria començat molt més tard.