Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Actualitat

Resultats de la cerca

  • Els individus de la Cova des Pas van ser enterrats en posició fetal. Imatge de l'individu número 47.

    Un estudi aporta noves dades sobre els hàbits alimentaris i l'organització social a les illes Balears en l'edat del bronze

    Investigadors de diverses institucions espanyoles han reconstruït la dieta de mig centenar d’individus que van ser enterrats fa més 3.000 anys a la necròpoli de la Cova des Pas (Menorca). L’estudi, coordinat per la UAB, indica un consum mixt de plantes i carn i el mateix accés al menjar per part de tots els individus, cosa que implica que eren grups socialment igualitaris. El treball contribueix a l’estudi dels patrons alimentaris dels grups de l’edat del bronze i de l’edat del ferro a les illes Balears i al debat sobre el sorgiment i el desenvolupament de les primeres societats complexes a l’arxipèlag. Es tracta de l’estudi més complet de la paleodieta de poblacions antigues a les illes Balears que s’ha dut a terme fins ara.

  • Imatge nous treballs arqueològics a La Draga

    Nous treballs arqueològics a La Draga

    L’equip d’arqueòlegs del jaciment neolític de La Draga ha iniciat recentment noves prospeccions a la vora occidental de l’estany de Banyoles. Els treballs contribuiran a l’estudi de la reconstrucció i l’evolució paleoambiental i geomorfològica de l’estany i a documentar les dinàmiques del seu poblament prehistòric.

  • Vista general de l'assentament de l'Edat del Bronze de Pic dels Corbs (Sagunt, València). Foto: Marcello Peres.

    Parajes rocosos y dispersión de la población: resistencia social en la península ibérica frente a los estados emergentes de la Edad del Bronce

    Un estudi de la UAB que ha aplicat l’anàlisi de Big Data a la dinàmica de poblament apunta que les comunitats del centre-est de la península ibèrica van desplegar fa 4.000 anys una forma de vida basada en «economies de fugida», amb tàctiques d’enrocament i atomització, per protegir-se de l’explotació i els conflictes de l’expansió d’El Argar, un dels primers estats d’Europa.

  • Jaciment de Coro Trasito

    Confirmen la presència plena del Neolític al Pirineu

    La campanya arqueològica d'enguany a la Cueva de Coro Trasito (Osca), que duu a terme el Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya de la UAB i el CSIC, confirma la presència d'una agricultura consolidada de blat i ordi en zones elevades del Pirineu en les primeres etapes del Neolític, juntament amb una ramaderia diversificada.