Pagesos, ramaders i miners: d'excursió pel Neolític del sud de Barcelona
49 estudiants de primer curs del Grau d'Arqueologia de la UAB van fer una excrusió a la Cova de Can Sadurní (Begues) i a les Mines de Gavà (Gavà) per conèixer dos jaciments de primer ordre per la recerca sobre les primeres comunitats neolítiques de Catalunya.
El proppassat dijous 18 d’abril, 49 estudiants de l’assignatura “Prehistòria II: de les primeres societats camperoles a les estatals” acompanyats pels professors Alejandro Sierra i Xavier Clop, van marxar d’excursió per tal de conèixer dos del més importants jaciments neolítics de Catalunya.
L’autocar va marxar puntual a les 8:30, encarant les cues habituals a aquelles hores a les carreteres dels voltants de la Universitat.
La primera parada va ser a la Cova de Can Sadurní (Begues), on dos membres de l’equip de recerca que dur a terme les excavacions ens esperaven per tal d’explicar als estudiants les característiques de les diferents ocupacions prehistòriques que va tenir aquesta cavitat. Les explicacions es van fer dividint als estudiants en dos grups per facilitar el diàleg dels estudiants amb el guia corresponent.
En l’explicació de la cova, que es va fer a l’interior de la mateixa per poder apreciar la feina feta fins el moment i l’amplitud de la seqüència estratigràfica descoberta, van destacar la descripció de les pràctiques funeràries documentades, la rèplica de l’Encantat de Begues (figura antropomorfa feta sobre terracota realitzada fa 6.500 anys) o la descripció dels estudis especialitzats que s’estan realitzant, que han permès per exemple documentar la cervesa més antiga d’Europa.
Un cop terminada la visita a Can Sadurní ens vam dirigir al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, el complex miner en galeria més antic d’Europa. A Gavà i les seves rodalies s’han identificat prop de 120 mines, de les que s’ha excavat una petita part. Cal remarcar que, en aquest cas, la mineria neolítica tenia com objectiu aconseguir variscita, una pedra verda utilitzada per fabricar elements d’ornamentació que van tenir una gran difusió des de finals del neolític antic i durant tot el neolític mitjà.
Al parc Arqueològic ens esperaven en Josep Bosch (conservador del parc Arqueològic i del Museu de Gavà) i la Lina (monitora pedagògica) que ens van guiar, un cop més dividits en dos grups, per les instal·lacions del Parc. Mentre un grup visitava els diversos cubs on s’expliquen diferents aspectes de la recerca en arqueologia prehistòrica en general i dels elements materials i de la forma de vida de les comunitats minaires que van realitzar i explotar les Mines, un altre grup visitava la mina reproduïda, una instal·lació didàctica que permet fer-se una idea perfecta de les característiques si les condicions de treballs dels/les miners/eres neolítics.
A les 14: 30 vam acabar la visita al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà. Després de tenir una hora per dinar, vam tornar a pujar a l’autobús per arribar a la UAB a quarts de cinc i on va acabar aquesta jornada “d’immersió” al neolític català gràcies a dos jaciments que es troben entre els més significatius d’aquest cantó de la Mediterrània.