El projecte Almoloya-Bastida (UAB) Premi Nacional d'Arqueologia
El projecte «Almoloya-Bastida: poder, gènere i parentiu en una civilització oblidada de l'Edat del Bronze» i la cultura d’El Argar, que estudia el grup de recerca ASOME del Departament de Prehistòria, ha guanyat el III Premi Nacional d’Arqueologia Fundació Palarq, dotat amb 80.000 euros. El guardó, atorgat per unanimitat pel jurat, reconeix la qualitat i el caràcter innovador de la recerca i la seva aportació al coneixement sobre la política i les relacions de gènere en una de les primeres societats de tipus estatal del continent europeu.
El premi ha estat recollit per tots els membres de l’equip de recerca: Vicent Lull, Rafael Micó, Cristina Rihuete, Eva Celdrán, Camila Oliart i Miguel F. G. Valério, en un acte celebrat el 15 de juny al Museo Arqueológico Nacional (MAN), a Madrid, amb presència del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i Antonio Gallardo Ballart, president de la Fundació Palarq.
El jurat ha votat de manera unànime a favor de reconèixer el projecte que investiga la UAB. Durant la seva intervenció, el portaveu del jurat, Luis Monreal, ha destacat ”la qualitat de la recerca, la rellevància del tema, el potencial de desenvolupament, l'aportació per a cobrir una llacuna en el coneixement i la capacitat de difusió” i el caràcter innovador d’un projecte “que pretén desentranyar aspectes immaterials d'una civilització mil·lenària que va existir a Espanya, en una àrea comparable a la superfície de Bèlgica, i d'una cultura de la qual es desentranyen les desigualtats i relacions, parentius i la formació d'una societat que va desaparèixer”.
El president de la Fundació Palarq, Antonio Gallardo Ballart, ha destacat que el projecte guanyador “respon a un treball excel·lent de molts anys que ha posat en valor una cultura molt rellevant de l'Edat de Bronze que no es coneixia, la cultura del Argar, dins de l'àmbit geogràfic de diverses províncies, principalment la de Múrcia. Es tracta d'un projecte d'abast: amb molts anys de recerca en el passat, en el present i amb molts aspectes de la cultura del Argar que es podran anar descobrint i divulgant en un futur”.
Vicenç Lull, l'investigador més veterà de l'equip de recerca, ha elogiat la labor de Fundació Palarq, “des d'on s'està valorant el treball d'equip i aquesta aposta en un context de competència com l'actual és molt meritori”.
La dotació econòmica permetrà a l’equip de recerca concentrar-se “principalment en la recerca bàsica i la divulgació”, ha explicat Cristina Rihuete. Per la seva banda Rafael Micó ha destacat la contribució que suposa l’estudi dels jaciments argàrics premiats “al coneixement i debat sobre l’origen de les civilitzacions i de les societats amb desigualtats i l’origen de la violència”.
L’equip del Grup de Recerca d'Arqueoecologia Social Mediterrània (ASOME-UAB) va iniciar els seus estudis als jaciments murcians d’Almoloya (Pliego) i La Bastida (Totana) fa més de dues dècades. Les seves investigacions han tret a la llum importants descobertes en ambdós jaciments, que han permès tenir una imatge cada cop més detallada sobre l’organització política, les relacions econòmiques i les normes de parentiu de la comunitat prehistòrica d’El Argar, que va existir al sud-est de la península Ibèrica fa 4.000 anys.
Enllaços d’interès:
https://www.uab.cat/web/seus/presentacio/presentacio-1345836990292.html
https://www.ruta-argarica.es/la-almoloya/primer-acercamiento/
https://fundacionpalarq.com/iii-premio-2023/