Equipaments
El departament està situat principalment a l’edifici B9 on hi trobem els despatxos del personal docent, la secretaria (UISAD) i el laboratori d’Arqueologia Quantitativa (LAQU), tot i que també disposa d'espais a l'edifici B11 i als mòduls MRA i BM-3.
Al mòdul MRA es troben els Laboratoris dels grups de recerca d’Arqueoecologia Social Mediterrània (ASOME), Grup de Recerca Arqueològica a la Mediterrània i al Pròxim Orient (GRAMPO) i Prehistòria de Catalunya (ARCHAEOM).
Al mòdul BM-3 es troben els Laboratoris d’Arqueozoologia, d'Arqueobotànica, del Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), del Grup de Recerca Bioarqueologia Humana i del Grup d’Arqueologia de les Comunitats Aestatals Ibèriques i Andinas (ACAIA).
A l'edifici B11 es troba el Laboratori del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP).
Diversos membres del department estan també adscrits a l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA) i tenen ubicats els laboratoris als seu edifici. Aquests laboratoris també són utilitzats frequentment per altres membres dels diferents grups de recerca del Departament.
Equipaments
El Laboratori d’Arqueozoologia del Departament de Prehistòria va ser fundat pel Dr. Jordi Estévez fa més de 20 anys. En el marc de diferents projectes de recerca es venen realitzant diversos treballs que tenen com a finalitat generar coneixement sobre la dinàmica de canvi en les societats prehistòriques i històriques i aportar nous instruments i mètodes d’anàlisi apropiats per a l’estudi de les restes de fauna.
La incidència i aportacions d’aquests treballs es pot desglossar a dos nivells:
- teòric: inferir les relacions socials a partir de les restes arqueozoològiques
- metodològic i tècnic: arqueotafonomia, determinació automàtica a partir d’atles digitals, morfometria, aplicacions estadístiques, anàlisis d’isòtops estables, anàlisis de paleopatologies.
Les persones que integrem el grup de recerca del Laboratori d’Arqueozoologia compartim uns mateixos objectius científics. Treballem en diferents marcs espacials (Península Ibèrica, illes mediterrànies, Pròxim Orient, nord Àfrica, Amèrica) i temporals (societats caçadora i recol•lectores, societats camperoles) diversificats que enriqueixen de forma substancial les aportacions a nivell metodològic i tècnic.
La recerca que es realitza al Laboratori d’Arqueozoologia està orientada a la generació de coneixement sobre les següents problemàtiques històriques:
- origen i consolidació de les societats camperoles a la mediterrània, amb especial incidència en els processos de domesticació animal
- dinàmiques de gestió dels recursos animals en societats caçadores-recol•lectores americanes
- explotació de recursos litorals
- estudi de la gestió dels animals en cronologies protohistòriques i històriques.
El Laboratori d’Arqueozoologia està constituït com a Grup de Recerca (GRLA) reconegut per la Universitat Autònoma. Això permet disposar d’un marc sòlid que facilita el desenvolupament de línies de recerca i contribueix en l’avenç teòric, metodològic i tècnic en Arqueozoologia.
Les restes arqueobotàniques que es recuperen en els contextos arqueològics son una font d'informació cabdal per l'estudi de les relacions entre els grups humans i el seu entorn. Les restes vegetals, per la seva naturalesa orgànica, generalment no sobreviuen a l'atac dels descomponedors (bacteris, fongs, etc.). Només es conserven quan es donen condicions ambientals excepcionals (deshidratació, congelació, inclusió en medis anaerobis aquàtics...). Aquestes condicions excepcionals no són freqüents i per tant en la majoria de jaciments arqueològics només es conserven aquelles restes que són resistents a la descomposició degut a la seva composició o quan se’n produeix la carbonització, intencional o accidental.
Entre les categories de restes vegetals que es poden recuperar en contextos arqueològics en trobem de microscòpiques (pol·len, fitòlits, midons) i macroscòpiques (carbons, fruits, llavors, tubercles, fusta, fulles, fibres vegetals i tota mena d’artefactes fets amb matèries vegetals).
L’estudi de les restes vegetals aporta dades sobre diversos aspectes de les societats i el seu entorn:
- Identificació de les espècies utilitzades
- Gestió dels recursos vegetals
- La tecnologia relacionada amb la manufactura d’objectes de fusta o fibres vegetals
- Reconstrucció del paisatge vegetal
Els ordinadors han esdevingut una eina imprescindible per a la investigació i la difusió arqueològiques.
No obstant això, la quantitat d'instruments i de tècniques que es poden aplicar mitjançant els ordinadors és tan gran que requereix tècnics especialitzats i una infraestructura de difícil accés i de vegades gens simple.
El propòsit d'aquest laboratori és elaborar tot un conjunt de tècniques analítiques, especialment estadístiques i de tractament d'imatge, que requereixen una infraestructura molt especialitzada i oferir una línia de difusió a través d’Internet.