Grup d'Arqueología Biomolecular
Grup d'Arqueologia Biomolecular (2021 SGR 00527).
La ciència arqueològica és el camp de més ràpid creixement en arqueologia i està impulsada fonamentalment per l'anàlisi biomolecular, és a dir, l'estudi de molècules antigues en teixits orgànics i inorgànics. L'anàlisi biomolecular també té un gran interès en paleoecologia, sobretot per a la identificació taxonòmica i els estudis funcionals (ecologia tròfica).
El grup de recerca en Arqueologia Biomolecular del Departament de Prehistòria compta amb un equip científic (director d'investigació, tècnic de laboratori i col·laboradors que inclouen investigadors postdoctorals, estudiants de postgrau, a més d'una llarga llista de socis interns i externs) amb una àmplia experiència tant en l'aplicació com en la innovació de mètodes analítics en arqueologia molecular.
Nostres instal·lacions estan totalment equipades per a l'extracció de col·lagen i proteïnes antigues de teixits biològics antics (com ossos, càlcul dental, cuir) i materials inorgànics (com artefactes ceràmics o eines de pedra). Realitzem habitualment treballs de laboratori per a dos camps de recerca principals: paleoproteòmica, isòtops estables orgànics (col·lagen) i inorgànics (carbonats) (C, N, O, S, Sr).
La nostra recerca es beneficia d'una sòlida xarxa de col·laboracions derivada de diverses beques de recerca a la UAB, incloent-hi una ERC-Consolidator (TRADITION), una MSCA-ITN-EJD (ChemArch), un BdP, diverses beques postdoctorals MSCA, Pla Nacional I+D+I (Animal Farm) i un SGR-2021 (EarlyFoods). La nostra recerca es concentra predominantment a Amèrica del Sud (Brasil, Perú, Bolívia, Xile) i Europa (Espanya, Itàlia).