Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Grup d'Arqueología Biomolecular

Grup d'Arqueologia Biomolecular (2021 SGR 00527).

La ciència arqueològica és el camp de més ràpid creixement en arqueologia i està impulsada fonamentalment per l'anàlisi biomolecular, és a dir, l'estudi de molècules antigues en teixits orgànics i inorgànics. L'anàlisi biomolecular també té un gran interès en paleoecologia, sobretot per a la identificació taxonòmica i els estudis funcionals (ecologia tròfica).

El grup de recerca en Arqueologia Biomolecular del Departament de Prehistòria compta amb un equip científic (director d'investigació, tècnic de laboratori i col·laboradors que inclouen investigadors postdoctorals, estudiants de postgrau, a més d'una llarga llista de socis interns i externs) amb una àmplia experiència tant en l'aplicació com en la innovació de mètodes analítics en arqueologia molecular.

Nostres instal·lacions estan totalment equipades per a l'extracció de col·lagen i proteïnes antigues de teixits biològics antics (com ossos, càlcul dental, cuir) i materials inorgànics (com artefactes ceràmics o eines de pedra). Realitzem habitualment treballs de laboratori per a dos camps de recerca principals: paleoproteòmica, isòtops estables orgànics (col·lagen) i inorgànics (carbonats) (C, N, O, S, Sr).

La nostra recerca es beneficia d'una sòlida xarxa de col·laboracions derivada de diverses beques de recerca a la UAB, incloent-hi una ERC-Consolidator (TRADITION), una MSCA-ITN-EJD (ChemArch), un BdP, diverses beques postdoctorals MSCA, Pla Nacional I+D+I (Animal Farm) i un SGR-2021 (EarlyFoods). La nostra recerca es concentra predominantment a Amèrica del Sud (Brasil, Perú, Bolívia, Xile) i Europa (Espanya, Itàlia).

 

 

 

Informació complementària