"Enredad@s: historias del después" una jornada d'exalumn@s i periodisme
La trobada reuneix exalumnes professionals de l'àmbit de la comunicació i el periodisme
El Departament de Periodisme UAB, amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB, i les xarxes SomosPeriodismo i Innovacom, organitza la jornada 'EnRedad@s, historias del después’, una trobada que reuneix exalumnes professionals de l'àmbit de la comunicació i el periodisme. L'esdeveniment va tenir lloc el dilluns 19 de desembre de 9.00 a 15.00 hores a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB.
Santiago Tejedor, director del Departament de Periodisme UAB, i Enric Marín, degà de la Facultat de Comunicació UAB, van ser els encarregats de donar la benvinguda a l'acte a les 9.00 hores. Seguidament, al llarg de la jornada es van obrir quatre espais dedicats a conèixer l'experiència i la trajectòria de diferents exalumnes UAB comunicadors i periodistes.
El primer espai, titulat 'Perseguir un sueño: periodistas todoterreno', de 9.20 a 10.20 hores, va comptar amb la participació de Cristina Solías, redactora del programa 'Planta Baixa' de TV3 i periodista especialitzada en conflictes internacionals, i Mireia Sanz, periodista a l'Ajuntament de Barcelona i periodista esportiva. A continuació, de 10.20 a 10.30 hores, es va presentar la destinació de l'Expedición Tahina-Can, una iniciativa del Gabinet de Comunicació i Educació i el Máster en Periodismo de Viajes UAB que cada any viatja a un país diferent per fomentar l’interès de la comunitat universitària per la cultura i els costums del país visitat.
El segon espai, dedicat a la 'Cultura y entretenimiento: cine, música, literatura y viajes', de 10.45 a 12.00 hores, el va ocupar la veu de la Lola Surribas, copresentadora del Magazín informatiu 'La Brúixola' d'Onda Cero Cataluña, Angélica Triana, redactora i presentadora de MediaPro i Raquel Pryzant, periodista de viatges i col·laboradora de National Geographic Viajes.
El tercer espai, centrat en 'Internet, estrategia digital y redes', de 12.10 a 13.20 hores, va donar a conèixer les experiències d'Enric Botella, periodista de TV3, Sergi Unanue, youtuber de viatges i Mireia Camacho, periodista de dades i Digital Analyst a RocaSalvatella.
Finalment, al quart i darrer espai, 'Lejos: información internacional', de 13:30 hores a 14:45 hores, van debatir Lluis Muñoz, periodista de France 24 Colòmbia, Sara Rancaño, corresponsal de RTVE a Nova York, Àlex Bustos, corresponsal d'El Periódico de Catalunya a Moscou, Helena Villar, corresponsal de RT a Washington, Lucía Sanagustín, periodista al Telenotícies de TVE, i Rubén Mato, relacions públiques a CASETiFY a Hong Kong.
Per concloure les jornades, de 14.45 a 15.00 hores, van intervenir els periodistes Quico Ràfols i Manuel López, del Sindicat de Periodistes de Catalunya, i Santiago Tejedor, director del Departament de Periodisme.
Decàleg d’eines basades en Intel·ligència Artificial per a professionals de la comunicació
La Intel·ligència Artificial (IA) és una disciplina de la informàtica que ha augmentat la seva presència a empreses, principalment, en l'automatització de la producció o el processament del llenguatge. Tot i això, el posicionament en contra i a favor de la IA continua sent un debat ja que una part del seu impacte és a llarg termini.
Els 10 recursos següents basats en IA, parteixen del fil de Twitter del Doctor en Nous Models Periodístics i professor a la Universitat Miguel Hernández (UMH), Féliz Arias Robles (@flxarias). La selecció està organitzada en quatre blocs: text, àudio, imatge i vídeo.
Pel que fa al text, les eines següents són útils per a professionals que escriuen en mitjans digitals:
- Tweet Hunter: filant de la major forma possible, la proposta és una eina relacionada amb la xarxa social. Facilita l'escriptura als fils de Twitter, recull idees, automatitza publicacions i analitza dades de la xarxa social.
- Grammarly: l'extensió del navegador que neix el 2009, corregeix l'ortografia, la gramàtica, la puntuació i l'estructura de les frases en anglès i detecta el plagi en pàgines web.
- Supernormal: la plataforma que ajuda a prendre notes a reunions.
Les propostes següents permeten estalviar temps en la traducció o transcripció d'àudio:
- Synth: un transcriptor especialitzat en aplicacions de videoconferència.
- Whisper: una eina de IA que permet transcriure i traduir entrevistes, pòdcasts i converses.
A continuació, hi ha aplicacions que complementen l'edició i la generació d'imatges:
- Clipdrop: un editor d'imatges que possibilita esborrar objectes o ampliar-ne la resolució.
- Pebble: el tret característic d’aquest editor és que està especialitzat en productes a partir duna imatge i una descripció en text.
- DeepAI: un generador d'imatges que ofereix diferents estils i complementa les funcions amb la generació de text.
Finalment, en la modalitat de vídeo, les funcions se solapen ja que implica la majoria de les anteriors funcionalitats:
- Synthesia: un programa per a diferents sistemes operatius (Android, Microsoft Windows, macOS…) que genera vídeo a partir de text, avatars i recursos visuals.
- Wombo: una aplicació per convertir, principalment, els retrats en un retrat animat, és a dir, simula una persona cantant en un vídeo.
Malgrat la utilitat de la IA, el periodisme i els mitjans de comunicació també es veuen afectats per aquesta eina. Una eina, accessible i disponible al ciberespai que les organitzacions han implementat amb un creixement del 4 al 14% els dos últims anys, segons NexusIntegra, l'empresa tecnològica que ajuda altres empreses a transformar-se a una era digital.