Estic fent unes pràctiques extracurriculars i tinc dubtes
A continuació, trobaràs les preguntes més freqüents per aquells estudiants que estigueu fent pràctiques extracurriculars. Si no resolem el teu dubte, pots contactar amb nosaltres.
En principi, no.
Tot i que la legislació de pràctiques acadèmiques externes no contempla cap incompatibilitat amb altres convenis, contractes i/o beques, cal revisar la legislació/normativa específica que reguli aquells altres convenis, contractes i/o beques per veure si en ella s’estableix alguna incompatibilitat.
Pel que respecta a les incompatibilitats de caràcter econòmic (ajut a l’estudi), caldrà fer la consulta a l’organisme pertinent. En concret, sobre les prestacions socials.
Vacances: No.
Com que no hi ha una relació laboral, l’estudiant no genera el dret a gaudir de dies de vacances. Tot i això, l’empresa/institució pot acordar amb l’estudiant alguns dies en els quals no es realitzaran pràctiques, que l’empresa/institució haurà de deixar reflectits a la sol·licitud de conveni inicial.
Dies festius: Sí, els mateixos que faci l'empresa.
Pel que fa als dies festius, podrà realitzar els mateixos que tingui establerts l’empresa/institució al seu calendari laboral, sempre que l’empresa/institució ho hagi deixat reflectit a la sol·licitud de conveni inicial. Aquesta informació es podrà consultar clicant sobre la referència corresponent a NEXUS → Els meus convenis (exemple: 00XXXX-01/23).
Sí, però caldrà que recuperis les hores posteriorment o sol·licitar la realització d'una addenda al conveni.
Els estudiants tenen dret a gaudir de permisos relacionats amb exàmens, tutories i altres aspectes relacionats amb activitats acadèmiques, però això pot comportar que s’hagi de prorrogar el conveni per completar les hores no realitzades. Si no es poden recuperar, caldrà fer una addenda de modificació per tal que quedi constància documental de les hores totals realitzades.
Sí.
La normativa permet encadenar unes pràctiques curriculars amb unes extracurriculars. Per la teva banda, el procés és el mateix que si no les encadenessis: Cal que facis la petició a través de NEXUS i dur a terme tot el procés d'inscripció.
També es permeten encadenar pràctiques d’un curs per l’altre, però cal indicar-ho a la petició del conveni extracurricular a NEXUS i no pot haver passat més d'un mes entre la finalització de la pràctica curricular i l'inici de l'extracurricular.
A part de l’ajut a l’estudi, les empreses i institucions poden fer altres aportacions econòmiques a l’estudiant com targetes de transport o vals de menjador. Aquestes compten com a ingressos en espècie i computen com a tal.
Sí, pel motiu que sigui.
Els convenis es poden finalitzar abans de la data indicada inicialment, sempre que estiguin formalitzats (signats per l’estudiant, l’empresa/institució i la UAB).
En el cas que sigui l’estudiant qui el vol rescindir per a gestionar-ne un de nou, cal que s’hagi formalitzat la rescissió del primer conveni. Les hores realitzades en el primer conveni es descomptaran del total d’hores disponibles per curs acadèmic.
Si estàs fent pràctiques en una empresa o institució
- L’empresa o institució és qui haurà d’introduir la sol·licitud de rescissió a NEXUS.
- En cas que sigui la UAB qui decideixi rescindir el conveni de forma unilateral, serà el Servei d’Ocupabilitat de la UAB qui entrarà la sol·licitud i t'informarà tant a tu com a l'empresa o institució.
- A la sol·licitud caldrà especificar la data en què es fa efectiva la rescissió, les hores totals de pràctiques realitzades fins a aquella data i el motiu.
Si estàs fent pràctiques a la mateixa UAB
- La sol·licitud de rescissió del conveni l’ha d’introduir a NEXUS el departament, servei o àrea de la UAB amb una antelació mínima de 15 dies respecte a la nova data pactada per a la finalització de les pràctiques.
Les pràctiques remunerades solen ser compatibles amb el cobrament d'una prestació per desocupació sempre que aquestes no siguin de jornada completa. A més, la quantitat de l'ajuda a l'estudi ha de ser proporcional a les hores de dedicació a les pràctiques.
D'aquesta manera, mentre que la jornada parcial permet una major disponibilitat horària a la persona estudiant, la jornada completa és incompatible amb el cobrament de la prestació perquè impediria la cerca activa d'ocupació.
Si faràs pràctiques remunerades i estàs cobrant una prestació per desocupació, posa't en contacte amb el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) abans d'iniciar l'estada: has de regularitzar la teva situació ja que, quan la Tresoreria dóna d'alta d'ofici a la persona estudiant a la Seguretat Social, es produeix automàticament la seva baixa en la prestació per desocupació.