Jessica Retis (Universitat d'Arizona) imparteix dues conferències sobre comunicació i migració al grau de Periodisme i al màster de Mitjans, Comunicació i Cultura
La investigadora dirigeix l'Escola de Periodisme i lidera un postgrau de periodisme bilingüe a Tucson
La investigadora i professora Jessica Retis, una de les principals expertes en l'estudi del periodisme i les migracions, directora de l'Escola de Periodisme de la Universitat d'Arizona a Tucson, així com màxima responsables dels estudis de periodisme bilingües en aquesta universitat, visita la Facultat de Comunicació de la UAB els dies 17 i 18 de desembre. El dia 17 impartirà una conferència a estudiants de segon curs del grau de Periodisme sobre el mite del vot llatí als EUA. El dia 18 visitarà el màster universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura per a parlar de la construcció social de l'alteritat i “l'altre” en els mitjans del nord global. Tots dos actes són d'entrada lliure i es convida cordialment a participar d'ells a tota la comunitat universitària.
Més específicament, la conferència amb alumnes de segon sobre el periodisme als EUA, que se celebrarà a la Sala de Graus de la Facultat a les 12,15h., porta com a títol El mite del vot llatí. Narratives i pràctiques periodístiques als Estats Units. En ella, s'aporta una anàlisi crítica sobre les diverses narratives mediàtiques entorn dels votants d'origen hispà als Estats Units. Des del mite de “el vot llatí” fins a l'enteniment de la diversitat de perspectives polítiques, la cobertura de la participació electoral per part dels votants d'origen hispà ha navegat des d'una tendència a aglutinar-los en un lloc comú i monolític cap a interessar-se per entendre les diferències entre els grups per orígens geogràfics, comportaments generacionals, adscripcions religioses i no religioses, entre moltes altres variables.
D'altra banda, la conferència per a estudiants de màster i doctorat se celebrarà el dimecres 18 de desembre a les 18h. A l'aula 6 de la Facultat, sota el títol Entendre a l'altre. Aproximacions teòriques i metodològiques en l'anàlisi crítica del discurs periodístic. En ella es reflexiona sobre diversos projectes de recerca que busquen analitzar i comprendre la representació mediàtica de les migracions al Nord Global. Amb base en treball de camp realitzat en l'última dècada es reflexiona sobre la construcció social de l'altre en els mitjans de referència. S'aborda específicament la representació dels immigrants llatinoamericans als Estats Units, el Regne Unit, el Japó i Espanya. Partint d'una perspectiva comparada, s'analitzen les sinergies de representació dels immigrants, així com el sorgiment de plataformes d'autorepresentació en ciutats globals.