Sylvia Montilla: "La Intel·ligència Artificial pot ser una eina útil per a simplificar el monitoratge de continguts"
La cap de la Unitat de Recerca, Estudis i Publicacions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha ofert una xerrada a la UAB
Sylvia Montilla, cap de la Unitat de Recerca, Estudis i Publicacions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), ha impartit una conferència sobre la gestió d’aquest organisme regulador i els reptes davant les innovacions i canvis en el sistema mediàtic dels darrers anys. L’acte ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dins del cicle MediaLab Innova UAB, el 3 de maig.
La gestió del CAC: organització i funcions
Sylvia Montilla ha explicat que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) compta amb un Ple format per cinc membres, i que s’organitza en quatre àrees: continguts; jurídica; recerca, estudis i innovació; i direcció de serveis.
La conferenciant ha destacat les diferents funcions del CAC: títols habilitants, consistent en atorgar les llicències per a prestar el servei de comunicació audiovisual i garantir-ne el compliment de les condicions; continguts, en què destaca la defensa de la normativa reguladora de l'audiovisual, vetllar pel pluralisme lingüístic (i pel compliment de la normativa sobre el català i l'aranès), i garantir les missions assignades als mitjans públics; informes, que implica emetre informes previs pel que fa als avantprojectes de llei relatius al sector audiovisual, i elaborar informes periòdics sobre l'actuació del CAC i del sistema audiovisual a Catalunya; i corregulació, autoregulació i arbitratge.
L’ús de la intel·ligència artificial
Montilla ha parlat sobre Intel·ligència Artificial (IA), ja que considera que pot arribar a ser una eina útil per a simplificar el monitoratge de continguts. De fet, l'organisme regulador català ha posat en marxa una prova pilot, amb l'objectiu de revisar els continguts dels mitjans audiovisuals i generar informes de forma automàtica. Malgrat això, la conferenciant ha reconegut la necessitat de la intervenció humana en la revisió de dades i anàlisi.
Sylvia Montilla també ha esmentat la participació del Consell de l'Audiovisual de Catalunya al Grup d’IA de l’European Platform of Regulatory Authorities (EPRA).
Els reptes del CAC
Montilla s’ha referit als reptes del CAC, que té plenes competències sobre regulació audiovisual de mitjans tradicionals, però li manquen eines per actuar en l’esfera digital. La conferenciant ressalta que cal desplegar la Directiva de Serveis de Comunicació Audiovisuals (DSCAV) per dotar el CAC de més competències, especialment en l’àmbit digital. També ha dit que cal aconseguir una indústria audiovisual catalana forta.
Els programes i reconeixements del CAC
Els assistents han pogut conèixer els programes que promou el CAC, com és el cas d’eduCAC, creat pel Consell en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. El programa té la voluntat de proporcionar recursos educatius per aprendre a fer un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació.
A més, Sylvia Montilla ha fet esment dels Premis a la investigació sobre comunicació audiovisual que atorga el CAC, que compten amb gairebé 100 guanyadors i 330.000 euros repartits en total.
Redactor/a: Ángel Abril, Neus Azorín, Blai Corpas, Lucas Borrego y Lidia Flores