Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura

Perspectiva de la comunicació des de la visió indígena

10 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Eliana Herrera, de Colòmbia, comparteix els fonaments ontològics i axiològics de la comunicació indígena a Amèrica Llatina.

herrera

La professora investigadora Eliana Herrera Huérfano, de la Universitat UNIMINUTO (Bogotà, Colòmbia) va compartir amb l’alumnat del Màster Universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura (MUMCC) la conferència online titulada “Perspectiva de la comunicació des de la visió indígena”.

 

Eliana Herrera va exposar les bases per a comprendre les epistemologies i ontologies que fonamenten la comunicació des de la perspectiva indígena. A partir del seu treball de camp a l’Amazonia colombiana, es va referir a una ontologia animista i relacional que considera que la comunicació no es només racional i simbòlica i no pot reduir-se als éssers humans, i al sentit axiològic de la comunicació indígena. Així es ressalta el valor d’allò propi, la defensa del territori i la concepció de la comunicació com un element polític-organitzatiu basat en la necessitat de generar col·lectivitat, teixit cooperatiu i solidaritat. El tercer aspecte que va destacar Herrera com a fonament de la comunicació des de la perspectiva indígena van ser les pràctiques, tipus i formes de comunicació pròpia. En aquest punt, va referir-se a les pràctiques de resistència contrahegemòniques, a projectes reivindicatius vinculats amb la salut, el medi ambient i l’educació, i a tres tipus de comunicació: la que té com a nucli central l’oralitat, la comunicació iconogràfica i la comunicació ritual-espiritual.

L’alumnat del mòdul “Comunicació, desenvolupament i canvi social” del MUMCC va participar activament al final de la conferència, que va acabar amb una motivadora sessió de preguntes i comentaris i amb un intercanvi d’idees molt enriquidor.

Eliana Herrera és doctora en Comunicació per la Universitat de Sevilla, i és professora i investigadora de comunicació, canvis social i comunicació ambiental a Colòmbia, amb més de 25 anys d’experiència. És membre cofundadora d’Acicom (Associació Colombiana d’Investigadors en Comunicació). La seva recerca es basa en metodologies participatives que impliquen la interacció amb comunitats indígenes, defensors del medi ambient i altres líders socials o comunitaris. Entre les seves publicacions es troben: “Emergencias del territorio y comunicación local”; “Hacia una Epistemología del Sur: Decolonialidad del saber-poder informativo y la nueva comunicología latinoamericana” i “Communicative Justice in the pluriverse”.

Dins de