Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Infermeria

Professorat del Departament participa en el XXVII EIIC

01 des. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Professorat del Departament presenten vàries comunicacions orals al XXVII Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados celebrat a Valladolid els dies 15 – 17 de Novembre de 2023.

EIIC_VALLADOLID

La professora Dra. Maria Feijoo, va presentar l’estudi “Narrativas de pacientes expertos y atención centrada en la persona: estudio mixto con estudiantes de enfermería” del qual són autors/es Antonia Arreciado Marañón, Maria Isabel Fernández Cano, Maria Jose Vázquez Naveira y Rosa Maria Garcia Sierra. L’estudi conclou que la incorporació de les narratives de pacients experts/es en el grau d'infermeria afavoreix en l’alumat una percepció de la cura més centrada en la persona.

 

El professor Dr. Juan M. Leyva, va presentar l’estudi “Experiencias de cuidado en personas trans* en centros penitenciarios: un estudio fenomenológico”. Aquest estudi realitzat com a Treball de Fi de Màster pel Sr. Jordi Sererols Serra (estudiant del Màster Universitari en Innovació Infermera Aplicada a la Vulnerabilitat i Salut de la UAB). L’estudi conclou que les experiències de salut de les persones trans a presons és negativa, i son descrites com una pèrdua d’identitat, la convivència amb diferents tipus de  violències al llarg de la vida. Així doncs, cal millorar la cura centrada en les persones fent èmfasi en l’acompanyament emocional, la lluita contra l'estigma i els estereotips, la justícia social i l’ètica professional

 

La professora Dra. Mariela Aguayo va presentar l’estudi “Permanencia en el uso de las mascarillas en adolescentes en tiempos del COVID-19” del qual són autors/es Juan M. Leyva, David Giménez, Carolina Watson, Cinta Folch, Andreu Colom i Isabel Martínez. L’estudi conclou que la permanència en l’us de les mascaretes en els adolescents respon al fet de que els proporciona seguretat i els permet relacionar-se amb tranquil·litat amb els seus pare. No només per el fet de sentir-se protegits, sinó també per la importància en la construcció de la identitat.

 

El professor Dr. Juan M. Leyva, va presentar l’estudi “La experiència de las persones refugiades LGBTIQ+ que viven en España durante el reasentamiento”, Aquest estudi realitzat com a Treball de Fi de Màster pel Sra. Mojdeh Majdipour (estudiant del Màster Universitari en Innovació Infermera Aplicada a la Vulnerabilitat i Salut de la UAB). Les persones LGBTIAQ+ troben nombroses dificultats en sol experiències d'assentament a Espanya a causa de les actituds LGTBfòbiques i racistes. L'accés als serveis de salut de les persones LBBTIAQ+ refugiades a Espanya és erràtic, lent, fragmentat i sotmès a actituds professionals.

 

Per últim, l’estudi liderat per la professora Dra. Carolina WatsonImpacto de la pandemia COVID-19 en la salud mental de las enfermeras de Cataluña e intención de abandono de la profesión” va ser presentat pel Dr. Juan M. Leyva. L’estudi conclou que les infermeres a Catalunya presenten problemes psicològics com a resultat de la pandèmia i que el 52% de les infermeres enquestades considera abandonar la Infermeria. En aquest estudi van participar també altres docents del departament: M. Dolors Bernabeu i David Giménez.

 

 

Dins de