Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Neurociències (INc-UAB)

Arxiu de notícies

Resultats de la cerca

  • Col·laboració amb AdSalutem

    20 03 2024

    L’Institut ha signat un conveni de col·laboració amb AdSalutem, un centre de referencia en medicina del son i salut cerebral. La idea del conveni és promoure col·laboracions entre grups de recerca i professionals del centre de salut.

    Col·laboració amb AdSalutem
  • Nous enfocaments terapèutics per a la hipertensió a través de les proteïnes TRPV2

    06 03 2024

    Investigadors de l'Institut han dut a terme dos estudis reveladors sobre TRPV2, un canal iònic fonamental en diverses funcions cel·lulars, que l’assenyalen com a possible nova diana terapèutica a l’hora de tractar la hipertensió. D’una banda, han descobert els efectes dilatadors dels vasos sanguinis que provoca la seva activació i, de l’altra, han identificat una molècula capaç d’activar-lo de manera més potent que els fàrmacs coneguts fins ara.

    TRPV2
  • Generen un nou model animal per estudiar la malaltia de Parkinson abans que aparegui la neurodegeneració

    04 03 2024

    Un equip de recerca liderat per l’Esther Dalfó ha generat i validat un nou model animal que permetrà estudiar estadis molt inicials de la malaltia de Parkinson, en els quals encara no apareixen símptomes motors, i els mecanismes moleculars previs a la mort neuronal. El nou model, basat en el cuc Caenorhabditis elegans, emergeix com una eina essencial per elaborar futures teràpies dirigides a frenar la pèrdua de l’estructura i funció neuronals característiques de la malaltia.

    c elegans
  • Un fàrmac per a un tipus de càncer podria millorar els símptomes després d'un ictus cerebral

    28 02 2024

    Un estudi coordinat pel Dr. Francesc Jiménez-Altayó demostra en models animals els beneficis del vorinostat després d’un ictus cerebral. El fàrmac, que està aprovat per a l'ús en humans en un tipus de limfoma cutani, atenuaria les lesions cerebrals i promouria la recuperació del teixit.

    blood vassel
  • Entrevista a la Dra. Paula Escudero

    14 02 2024

    La Dra. Paula Escudero ha fet un postdoc al laboratori que coordina el Dr. Jose Manuel López Blanco, amb qui, recentment, ha publicat un article sobre com les condicions del medi de cultiu cel·lular influeixen en l'estudi de la malaltia neurològica de Lesch-Nyhan.

    Laboratori Stress Protein kinases
  • 11F: Dia de la dona i la nena en la ciència

    05 02 2024

    L'11 de febrer és el dia de la dona i la nena en la ciència i, per celebrar-ho, durem a terme diverses activitats a escoles i instituts.

    FOTO 11f
  • El comitè extern va visitar l'Institut

    22 01 2024

    Els passats 10 i 11 de gener, els membres del comitè avaluador extern van visitar l'Institut i es van reunir amb els coordinadors dels SGRs i membres dels diferents col·lectius. L'objectiu és que facin un informe de l'estat del centre i proposin iniciatives de millora que es puguin implementar.

    Comitè extern 2024
  • Una nova tecnologia implantable basada en grafè obre camí per a aplicacions terapèutiques d'alta precisió

    15 01 2024

    Un estudi publicat a Nature Nanotechnology presenta una neurotecnologia innovadora basada en grafè amb potencial per a tenir un impacte transformador en neurociència i aplicacions mèdiques. Aquesta recerca, liderada per l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), amb participació de l'Institut, es troba en desenvolupament per a aplicacions terapèutiques a través de la spin-off INBRAIN Neuroelectronics. Llegeix l'article

    Notícia grafè
  • Nova recerca per desenvolupar un tractament per a la malaltia ultrarara generada per la mutació del gen ADSL

    04 12 2023

    La UAB ha posat en marxa una nova campanya per recaptar fons per estudiar una teràpia gènica per a la deficiència d'adenilsuccinat liasa (ADSL), una malaltia genètica ultrarara que pateixen uns 80 nens i nenes al món, entre els quals dos germans de Cambrils, l’Anton i l’Andreu.

    Notícia ADSL
  • Identifiquen les neurones que provoquen el mareig

    26 10 2023

    La informació que percebem del moviment viatja des de l'oïda interna fins a unes zones del cervell anomenades nuclis vestibulars, que juguen un paper important en el mareig. Ara, investigadors del grup de recerca en Neuropatologia mitocondrial i la Universitat de Washington han identificat en ratolins quines neurones específiques transmeten els senyals que provoquen aquest malestar. L’estudi s’ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Llegeix l'article

    quintanalab