Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Neurociències (INc-UAB)

Les dues proteïnes implicades en l'Alzheimer afecten de manera diferent els circuits cerebrals

06 feb. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un equip de l’Institut ha descobert que les dues principals proteïnes cerebrals implicades en la malaltia d’Alzheimer, tau i beta-amiloide, tenen efectes negatius diferents i sinèrgics sobre els circuits neuronals relacionats amb la memòria i les emocions. Llegeix l'article

IG_250206_SAURALABart

Els resultats, publicats a la revista Molecular Psychiatry (del grup Nature), demostren que la presència de tau a l’hipocamp provoca els dèficits de memòria, mentre que l’acumulació de beta-amiloide a l’amígdala desencadena les alteracions emocionals, com l’ansietat i la por, símptomes primerencs de la malaltia. A més, la combinació d’ambdues patologies provoca un efecte sinèrgic que en potencia l’impacte en la inflamació i el mal funcionament del cervell.

Històricament, en l’estudi de la malaltia d’Alzheimer hi ha hagut dues teories científiques: una que apunta que tot el procés patològic s’inicia perquè s’acumula dins les cèl·lules una proteïna anomenada tau, i una altra que assenyala, en canvi, que és l’acumulació del beta-amiloide el que desencadena la malaltia. Aquest debat ha derivat principalment en dos enfocaments terapèutics dirigits a impedir o bé l’acumulació de l’una o bé de l’altra per reduir tant la simptomatologia com el progrés de la malaltia. L’equip de recerca d’aquest estudi, coordinat pels investigadors Carles Saura i Arnaldo Parra-Damas, suggereix que cal un enfocament terapèutic com a mínim dual per poder fer front a la malaltia.

La descoberta ha estat possible perquè s’ha generat un nou ratolí model de la malaltia. “Tot i que en els cervells de les persones que pateixen Alzheimer s’acumulen totes dues proteïnes, la majoria de models animals que s’utilitzen per estudiar la malaltia reprodueixen únicament una de les dues afectacions”, explica Maria Dolores Capilla, primera autora de l’article. “En aquest estudi, però, hem generat un ratolí transgènic que presenta la doble patologia: l’acumulació de tau i de beta-amiloide. D’aquesta manera, hem pogut estudiar-ne els efectes, tant per separat com en combinació”, afegeix la investigadora.

Les troballes poden ser clau per replantejar els enfocaments terapèutics actuals, que solen centrar-se en el bloqueig d’un sol d’aquests factors tòxics. «Els tractaments actuals no aconsegueixen beneficis clínics clars. El nostre estudi indica que una estratègia terapèutica que abordi simultàniament diversos mecanismes fisiopatològics, com la tau fosforilada i el beta-amiloide, podria ser més efectiva», destaca Carles Saura.

Tot i que caldran més estudis per confirmar-ne la translació a humans, aquest treball és clau de cara a obrir noves vies d’investigació per al tractament d’aquesta malaltia, assenyala l’equip de recerca.

Article de referència: Capilla-López MD., Deprada A., Andrade-Talavera Y., Martínez-Gallego I., Coatl-Cuaya H., Sotillo P., Rodríguez-Alvarez J., Rodríguez-Moreno A., Parra-Damas A., Saura C.A. «Synaptic vulnerability to amyloid-β and tau pathologies differentially disrupts emotional and memory neural circuits». Mol Psychiatry  (2025). https://www.nature.com/articles/s41380-025-02901-9

Dins de