El Servei
Presentació
El Servei d’Igualtat i Diversitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), unitat bàsica sense personalitat jurídica pròpia, s’erigeix com a pilar essencial per a la implementació de polítiques inclusives i de no-discriminació a tots els àmbits universitaris. Amb un enfocament rigorós en el compliment de la normativa vigent, el servei proporciona orientació experta i recursos necessaris per construir una universitat feminista, diversa i inclusiva. Per això, s'adreça a totes les persones de la comunitat UAB: PDI, PTGAS i alumnat.
El Servei d’Igualtat i Diversitat assumeix un conjunt de funcions per a la promoció de la igualtat, inclusió i diversitat dins la UAB:
-
Desenvolupament de Plans d’Acció: Elaboració, implementació i avaluació de plans destinats a promoure la igualtat de gènere i la inclusió en tots els aspectes de la vida universitària.
-
Assessorament i suport: Oferta de suport integral per a la implementació de polítiques d’igualtat i no-discriminació a través de l’assessorament a personal acadèmic, administratiu i estudiantil.
-
Estudis diagnòstics: Realització d’estudis per identificar i abordar desigualtats i discriminacions presents dins la comunitat universitària.
-
Acompanyament específic: Suport dedicat a persones amb necessitats especials i dificultats en l'aprenentatge, víctimes de violències de gènere i LGBTI-fòbiques, i altres formes de discriminació, assegurant la seva integració plena dins el context universitari.
-
Sensibilització: Realització de formacions, jornades, tallers, campanyes i altres activitat i accions de sensibilització en matèrai d'igualtat, inclusió i diversitat.
El Servei d’Igualtat i Diversitat també desenvolupa i implementa protocols d’actuació i altres recursos, ofereix formació especialitzada per a personal docent, i participa activament en xarxes universitàries per a la promoció de la igualtat i la diversitat.
En el marc del disseny i implementació de polítiques d’igualtat, el servei treballa per a l’elaboració, el seguiment i l’avaluació de propostes d'actuació encaminades a corregir les desigualtats. Aquí, l’assessorament, la formació, la prevenció i la participació en igualtat esdevenen estratègies claus per a la transformació de les relacions de poder a la universitat des d’una perspectiva de gènere.
Història
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) promou, com a principi d’actuació, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, la inclusió de les persones en l’exercici de les seves funcions, activitats i processos. Per donar compliment a aquest principi d’actuació, la UAB s’ha anat dotant de diferents estructures i entitats que han abordat i atès les necessitats emergents en relació a la igualtat, la diversitat i la no discriminació.
L’Observatori per a la Igualtat va néixer el 2005 com a unitat tècnica de suport i assessorament en el disseny i l'avaluació de les polítiques i els plans d'igualtat de gènere i discapacitat de la Universitat, i de sensibilització en aquest àmbit. També ha estat l’entitat de referència en la prevenció i l’atenció de les persones que pateixen o han patit una situació de violència de gènere o LGBTI-fòbica.
El curs 1992-93 s’inicia el Programa d’Integració dels Universitaris amb Necessitats Especials (PIUNE) amb l’objectiu de donar suport i acompanyament a l’alumnat amb discapacitat o necessitats educatives específiques.
Finalment, el 2002 es crea la Unitat d’Assessorament Psicopedagògic (UAP) com a entitat que té per objecte informar, assessorar i orientar a l’alumnat, i facilitar instruments i recursos per la millora en l’aprenentatge.
El 2024, per donar compliment a la normativa vigent i especialment a l’article 43 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari (les universitats han de comptar entre les seves estructures bàsiques amb una Unitat d'Igualtat i de Diversitat), i davant les necessitats detectades en l’àmbit de la igualtat, diversitat i inclusió, la UAB fa un pas més creant una unitat bàsica que integra alhora que potencia totes les estructures administratives de la Universitat dedicades exclusivament a la igualtat de gènere, als drets LGBTI i a l’atenció i acompanyament de les persones amb discapacitat o necessitats educatives específiques, denominada Servei d’Igualtat i Diversitat de la UAB, la qual està prevista a l’article 31 dels Estatuts de la UAB, aprovats per acord del Claustre de 19 i 20 de juny de 2024 (Estatuts 2024).
La finalitat i funcions d’aquesta estructura es fonamenten en l’especialització i expertesa d’aquestes entitats, en l’obligatorietat de donar compliment a la normativa vigent i en les necessitats detectades en aquests darrers anys en l’àmbit de la gestió de la diversitat, en especial respecte a la salut mental i la identitat i expressió de gènere.