Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Serveid'Igualtat i Diversitat

Punt Lila

puntlila
Coneixes el Punt Lila de la teva facultat? Hi ha un cartell a cada facultat perquè tinguis la informació bàsica al teu abast.

El Servei d'Igualtat i Diversitat organitza, des del 2018 i conjuntament amb la Unitat de Dinamització Comunitària, el Punt Lila de la Comunitària UAB.

El Punt Lila és un espai per atendre les situacions de violències masclistes, sexuals i LGBTI-fòbiques en el context de la Comunitària UAB. Concretament, les seves funcions són les següents:

  1. Informar a la comunitat universitària sobre l’existència del protocol i els recursos que la UAB posa a la seva disposició en matèria de violències masclistes i LGBTI-fòbiques.
  2. Facilitar un espai preparat perquè les persones que hagin patit una agressió puguin rebre atenció psicològica i puguin adreçar-se per activar el protocol.
  3. Definir l’espai de la Comunitària com a lliure d’agressions masclistes i LGBTI-fòbiques.

El Punt Lila  compta amb dues tècniques especialistes en l’atenció i abordatge de les situacions de violència masclista i LGTBI-fòbica, les quals estan disponibles des de les 12. 00 h fins a les 16. 00 h. A més, també col·laboren amb el Punt Lila l'alumnat de la universitat com a parelles itinerants (brigades), informant dels protocols i recursos de la UAB per abordar les situacions de violències masclistes, i fent la primera atenció i acompanyament a la persona agredida en els possibles casos d’agressió o assetjament. Si voleu formar part de les brigades, a cada edició de la comunitària convoquem un curs de formació.

Punt Lila Físic

El Punt Lila se situa en una carpa exterior de color lila a la plaça Cívica. A la carpa, hi ha recursos i activitats per sensibilitzar sobre les violències masclistes i LGBTI-fòbiques. També disposa d'un espai segur per atendre els casos d'assetjament o violència per a totes aquelles persones que ho necessitin.

Punt lila físic de la Comunitària UAB 2023

Punt Lila Virtual

Al 2020, es va habilitar un Punt Lila també virtual per atendre aquelles possibles situacions de ciberassetjament que es poguessin donar en els diferents espais en línia. Es va crear un canal Whatsapp per l’atenció i un procediment d’actuació específic. També en aquesta edició van disposar de brigades.

El Protocol contra els assetjaments i les violèncis masclistes i LGBTI-fòbiques en contextos d'oci al campus de la UAB

El protocol s’elabora el 2016 per tal d’oferir al Servei de Seguretat de la universitat pautes per intervenir en casos d’assetjament i violències masclistes i LGTBI-fòbiques en contextos d'oci. El document ha estat elaborat pel Servei d'Igualtat i Diversitat i ha comptat amb la col·laboració de Dinamització Comunitària, de la Unitat en Psicogènere i de persones i col·lectius compromesos. Pren com a punt de referència els protocols de les festes majors dels barris de Barcelona: Poble-sec i Gràcia; i del de la ciutat de Sabadell.

L’ambient d'oci no pot servir de pretext per justificar els assetjaments i les violències masclistes i LGBTI-fòbiques. És important que tota la comunitat universitària estigui conscienciada i pugui reconèixer aquestes conductes. Mirades lascives, bromes sexistes, insults, humiliacions, tocaments no desitjats, insistència, assetjament i gelosia són els indicadors d’actituds masclistes i es recullen tant en aquest recurs.

Informació complementària