Protocol contra l'assetjament
Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista
Aprovat pel Consell de Govern el 14 de desembre de 2022, amb aquest protocol la UAB se suma a les universitats catalanes que ja disposen d’un mecanisme per a fer front i prevenir els assetjaments sexuals, per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere per a tota la comunitat universitària.
Què es?
El Protocol d'actuació contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, d'orientació sexual, d'identitat de gènere o d'expressió de gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona és un conjunt de mesures que tenen com a propòsit:
- Prevenir l'aparició de conductes d'assetjament sexual, d'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i de violència masclista entre els membres de la comunitat universitària.
- Establir unes pautes d'actuació davant d'una denúncia relacionada amb les conductes esmentades i, si escau, adoptar les mesures preventives o correctores adequades, sense perjudici que la persona afectada opti per altres vies administratives o judicials diferents d'aquest protocol.
- Establir mesures de suport i acompanyament a les persones afectades.
¿A qui es dirigeix?
És aplicable a l’alumnat de la UAB i a tot el personal que tingui o hagi tingut una vinculació laboral o estatutària amb la UAB. També ho és per al personal treballador d’empreses externes contractades per la UAB que presti els seus serveis a les dependències de la Universitat, així com per a les persones que són usuàries dels serveis proporcionats per la Universitat o hi duent a terme activitats.
¿Qui ofereix l'acompanyament?
El Servei d'Igualtat i Diversitat serà l'encarregat del servei d'acollida, acompanyament i suport a aquelles persones que decideixin activar el Protocol. Anualment, el Servei elaborarà un informe sobre les denúncies presentades i les mesures adoptades que serà traslladat al Claustre.
¿Com s'activa?
Qualsevol persona que tingui coneixement d’un cas, independentment de ser-ne afectada o no, podrà iniciar-lo presentant una sol·licitud d'intervenció de convocatòria de la Comissió Tècnica Assessora adreçada al Rector o la Rectora, acompanyada d’un sobre tancat amb la relació dels fets. La sol·licitud es pot entregar en qualsevol dels punts del Registre General de la Universitat, com les gestions acadèmiques de les Facultats, les Unitats Docents o el Rectorat.
Protegeix a la persona que denuncia
Els principis d'actuació del protocol garanteixen un acompanyament i protecció de la dignitat de les persones implicades. Tot el procediment i els documents que en formen part són absolutament confidencials. A més, el protocol acorda la presa de totes les mesures necessàries per garantir l'absència de represàlies contra les persones que l'activin, en el present i en un futur.